Dania i przekąski na Sylwestra – co przygotować szybko i tanio? Sprawdź moje propozycje na wieczór sylwestrowy lub karnawałową domówkę.
Dania i przekąski na Sylwestra – czasami sama zastanawiam się co zrobić w miarę szybko i w miarę niedrogo. Nie jestem wielbicielką imprez “biletowanych”, gdzie są tłumy ludzi. Wolę te bardziej kameralne, w niedużym gronie znajomych. Najczęściej takie domówki organizuje się “składkowo”, czyli każdy przynosi coś ze sobą. W ten sposób na nikt nie jest zmuszony spędzić wielu godzin w kuchni, a stół jest zastawiony przekąskami i bardziej konkretnymi daniami. No i portfel organizatora nie jest nadmiernie obciążony.
Dania i przekąski na Sylwestra – co podać?
Na początek warto zadbać głównie o drobne przekąski, tzw. finger food. Co to jest finger food? To angielskojęzyczne określenie niewielkich przekąsek, które można wziąć do ręki i zjeść “na raz”. Bez konieczności korzystania z talerzyków i sztućców, gdzie wystarczy zwyczajna papierowa serwetka. Takie przekąski to idealny pomysł na wykorzystanie niewielkich stoliczków zamiast dużego stołu. Nie wszyscy lubią całą noc biesiadować i siedzieć za stołem. Sporo osób woli potańczyć, a to już wymaga większej ilości miejsca – często kosztem stołu.
Finger food – przekąski na raz
Finger food na zimno
Najpopularniejsze od lat, choć często obśmiewane są koreczki. Nieduże kawałki serów, wędlin, owoców, marynowanych warzyw, nadziewa się na kolorowe patyczki lub zwyczajne wykałaczki. W ten sposób można skomponować różne rodzaje smaków: pikantne, delikatne, ze słodką nutą owoców i tak dalej.
Roladki z placków tortilli pokrojone na niewielkie kawałki i nabite na wykałaczki. Do środka możesz włożyć sałatę lodową, kawałki świeżej papryki, pomidory, marynaty, grillowanego kurczaka lub panierowanego. To co lubisz i co układasz na kanapkach, to możesz zawinąć w tortillę. Trzeba tylko wtedy pamiętać o ich dość ciasnym zwinięciu, aby podczas krojenia nie rozpadały się. Takie roladki możesz podać bezpośrednio po zawinięciu lub opiec je krótko w opiekaczu.
Kabanosy i plastry dobrej, suchej kiełbasy (na przykład chorizo) ułożone na desce wraz z wykałaczkami, które możesz wstawić do kieliszka. Szybki kęs bez brudzenia rąk czy talerzyka.
Deska serów spodoba się wszystkim ich wielbicielom. Możesz poukładać w jednym miejscu kawałki ulubionych serów, łącznie z pleśniowymi. W tym ostatnim jednak przypadku nie serwowałabym zbyt intensywnie pachnących, aby nie przytłoczyły swoim aromatem wszystkich dań i całego pomieszczenia.
Finger food na ciepło
Awokado zapiekane w boczku to pyszna przekąska, którą możesz zaserwować na gorąco. Wystarczy, że cząstki awokado owiniesz ciasno cienkimi plastrami boczku, a następnie zapieczesz. Pod chrupiącym boczkiem znajdzie się aksamitne awokado – coś pysznego i sycącego.
Panierowane i opiekane roladki z chleba tostowego. Przygotuj je wcześniej, a obsmaż bezpośrednio przed podaniem. Jak je zrobić? Kromkę tostowego pieczywa rozwałkuj cienko wałkiem do ciasta. Następnie połóż plaster sera i na przykład salami. Zwiń wszystko w ciasny rulonik lub złóż na 3 części. Panieruj najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze wszystkich stron na złoto. Podawaj razem z dipami lub sosami jogurtowymi czy majonezowymi.
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem, z kapustą lub z kapustą i grzybami. Możesz je podać na zimno lub na ciepło. Ich wielką zaletą jest to, że można je upiec nawet 2-3 dni wcześniej, a przed podanie odgrzać w piekarniku. Na blogu znajdziesz przepis na: krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem…
…kruche drożdżowe paszteciki z kapustą. Te akurat zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, więc mają nieco inną strukturę niż klasyczne, pszenne paszteciki.
Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem również sprawdzą się podczas domówki. Je, tak samo jak poprzednie, również możesz upiec wcześniej, a potem tyko odgrzać.
Sałatki to ciągle podstawa zdecydowanej większości imprezowych stołów
Na sylwestrowym (czy imprezowym) stole nie może zabraknąć sałatek. Od tradycyjnej jarzynowej, przez mniej i bardziej wymyślne z surowych warzyw (czyli surówki) po sałatki warstwowe z wędlinami, grillowanym kurczakiem czy śledziami i tuńczykiem. Warto czasami spróbować mniej oczywistych połączeń, tak jak zrobiłam to w przypadku jednej z moich ulubionych sałatek, czyli słodkie goni słone. Sałatka słodkie goni słone to kolorowa sałatka z serem typu feta i owocami. Znajdziesz tam między innymi kapustę pekińską (możesz ją zastąpić lodową), winogrona, gruszkę, świeżą paprykę. Jest ona chrupiąca i naprawdę pyszna – warto przynajmniej jej spróbować.
Sałatka Cobb to kultowa sałatka z amerykańskich sieciówek. Jest bardzo sycąca, bo zawiera między innymi boczek, awokado, jajka, ser z niebieską pleśnią, kurczaka. (Ciekawa jest historia tej sałatki, o której rozmawiałam na antenie programu 4 Polskiego Radia – kliknij, aby przeczytać krótki wstęp i wysłuchać rozmowy o sałatce Cobb.)
Lekka sałatka z kurczakiem, awokado, cząstkami pomarańczy i gruszki ucieszy na pewno tych, którzy preferują lżejsze sałatki.
Wszystkie sałatki znajdziesz w oddzielnej kategorii – kliknij w poniższy przycisk.
Przepisy na sylwestrowe dania na gorąco
Po kilku godzinach zabawy, zwłaszcza kiedy na stole jest alkohol, warto podać coś na gorąco. Najpopularniejsze i chyba najbardziej lubiane przez amatorów mocnych alkoholi są flaczki. Na moim blogu znajdziesz dwa przepisy:
oraz
Dania i przekąski na Sylwestra – a może domowy fast food?
Domowy wege burger z soczewicy to coś dla tych, którzy unikają mięsa. Natomiast mięsożercy mogą zasmakować w tradycyjnym hamburgerze wołowym z frytkami.
To tylko kilka propozycji. Więcej znajdziesz buszując po prostu po moim blogu lub klikając w poniższy przycisk, który przeniesie Cię na podstronę z propozycjami przepisów na imprezę. Życzę Ci wspaniałej zabawy i samych smacznych dań 🙂