Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem sprawdzają się jako alternatywa dla klasycznych, czasami nudnych kanapek. Sprawdź jak łatwo zrobić je w domu.
Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem są pyszne i proste do przygotowania. Kiedy tradycyjne kanapki znudzą się, wtedy mamy kłopot co podać na śniadanie czy kolację. O ile panie (czasami…) zadowolą się owsianką czy jakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? Proponuję w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem, takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Niewątpliwie jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas domowego maratonu filmowego, czy podczas wizyty gości. W naszym domu dość często zajadamy się takimi pasztecikami, zmieniają się tylko nadzienia. Z szynką i serem to najprostszy i najszybszy wariant – chcecie spróbować?
Przepis na kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem
Składniki na około 20 sztuk:
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- grubo mielony pieprz
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- ulubiona szynka
- twardy żółty ser – musi być prawdziwy ser, a nie “coś” seropodobne
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania przed pieczeniem
- ziarna do obsypania
Jak zrobić kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem
- Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą.
- Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i masło.
- Wszystko razem posiekać dokładnie nożem lub zmiksować w malakserze.
- Na koniec dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę, zagnieść szybko elastyczne ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką i od razu rozwałkować na grubość około pół centymetra.
- Wykrawać paski o długości około 10 cm i szerokości plastra szynki.
- Na cieście układać szynkę i plaster sera – zwijać ruloniki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy pasztecik przed pieczeniem można smarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypywać ulubionymi ziarnami – w moim przypadku był to sezam i siemię lniane.
- Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Można podawać na gorąco lub po całkowitym wystudzeniu.
Przepisy na przekąski na gorąco
Sprawdź także inne moje przepisy na ciepłe przekąski czy dania na gorąco, jakie można podać na przykład na kolację lub domową imprezę. Bez wątpienia znajdziesz wśród nich coś, co będzie Ci smakowało. Jajka obsmażane, faszerowane wędzoną rybą – to danie sprawdza się także na Wielkanoc.
Domowe nugget’s z pysznymi sosami – to zachwyci nawet dzieci, które nie przepadają za daniami mięsnymi. Znacznie zdrowsze niż kupowane w popularnych sieciówkach, warto je robić samodzielnie.
Zapiekanka a’la tarta z kurczakiem i warzywami to smaczny sposób na wykorzystanie pozostałości po niedzielnym rosole.
Przekąseczka pierwsza klasa 😉 paluszki lizać zajadając paszteciki 😉
byle swoje paluszki ;))))
świetny pomysł na przekąskę:)
też tak myślę 🙂
Rewelacyjne! Muszę wypróbować!
polecam 🙂 nie zawiedziesz się, są pyszne 🙂
Małgosiu, takie paszteciki to na pewno poezja smaku. 🙂
Jak się wreszcie spotkamy, to poproszę o takie. 🙂
Basiu, niebawem wakacje, będzie okazja 🙂
Super. Małgosiu wyślij gońca do mnie do pracy z kilkoma 🙂 pycha 🙂
zanim goniec dojechał, to po pasztecikach wspomnienie zostało, wybaczysz, mam nadzieję? 😉
Czasem żałuję, że muszę być na diecie bezglutenowej 🙁
Wygląda przepysznie!
współczuję :/ musisz szukać zdrowszych zamienników niestety
Uwielbiam paszteciki 🙂
ja też 🙂
Świetne paszteciki, w sam raz na imprezę 🙂
do piwka są wyśmienite 😉