Zapiekanka – tarta z kurczakiem i warzywami to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.
Zapiekanka – tarta z kurczakiem i warzywami jest prawdziwym smakowym hitem. Zupy czasami gotuję na mięsie, czasem są to żeberka, czasem kawałek karkówki ładnie przerośniętej tłuszczem, a czasem po prostu kurczak. I wtedy powstaje problem: co zrobić z ugotowanym mięsem? Nieraz kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej.
Zapiekanka – tarta z kurczakiem i warzywami – przepis
- kruche ciasto – zobacz poniżej przepisu
- gotowany kurczak
- warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz, natka pietruszki
- żółty ser
Zapiekanka – tarta z kurczakiem i warzywami – jak zrobić
Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem.
Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm i podpiec w temperaturze 180 stopni C.
Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz – wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.
Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.
Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.
Jak zrobić najprostsze kruche ciasto do zapiekanek – tart
200 g masła i około 400 g pszennej mąki wraz ze szczyptą soli zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do lodówki w zamykanym pojemniku i przez tydzień – półtora tygodnia można go użyć do zrobienia na przykład szybkiej tarty. Nie ma obaw, że takie ciasto się zepsuje, gdyż nie ma w nim nic poza tłuszczem i mąką. Wielką zaletą takiego ciasta jest niezwykła kruchość i delikatność.
muszę w końcu kupić taka blaszkę. w brzuchu mi burczy teraz:)
Też nie lubię marnować jedzenia, zawsze staram się coś wymodzić 🙂
Piękna, kolorowa i na pewno bardzo smaczna!:)
Ale cudo:-) Wyglada niesamowicie:-)
Wygląda rewelacyjnie i jestem pewna, że tak samo smakuje 🙂 Niedługo się przeprowadzam "na swoje" i już wiem od kogo będę się uczyć w sprawach kuchennych 🙂
jestem do Twojej dyspozycji 🙂
Wiesz, że przepis na to kruche ciasto zabieram ze sobą. Nie raz by się zrobiło jakąś zapiekankę, jednak nigdy nie umiałam zrobić odpowiedniego ciasta. A kurczak czy inne gotowane mięsko zostaje bardzo często z obiadu 🙂
takie ciasto można spokojnie trzymać w lodówce, albo w zamrażarce 🙂 ja czasem robię go jeszcze więcej i zamrażam porcje wielkości jajka, wtedy łatwo jest je zetrzeć 🙂
o dzięki, fajna sprawa 🙂
Zaskakujący i pyszny przepis 🙂
ale pysznie to wygląda!
Ale pyszności! A przepis na kruche pewnie wypróbuję niebawem (tyle, że z połowy porcji) 😀
Wygląda jak pizza:) Fajny przepis.
taka delikatna pizza 🙂
Jaka kolorowa! aż szkoda zjeść! wygląda naprawdę apetycznie
no coś Ty, nie szkoda 🙂 wręcz trzeba 😉
Bardzo dobra,taka delikatna,lekka.Podoba mi się.Pozdrawiam Christopher
I zajrzałam do ciebie przed pójściem spać, teraz będą mi się takie pyszności śnić 🙂 A wiesz, że wygrałaś książkę w rozdaniu u mojego męża?
moja droga, Ty dziś same miłe słowa 🙂 strasznie się ciesze :*****
Jadłabym! <3
częstuj się, jedzenia u mnie nie brakuje 😉 hihihi….
Małgosiu ja nie moge tu zaglądać,bo zaraz jestem glodna !:) taaakie pyszności !!:) Małgosiu odwiedź mnie prosze hihi 😀
no dobra, przyjeżdżam ;)))) ale Ty w zamian nauczysz mnie malować się tak cudnie 🙂
O wow 🙂 o mniam 🙂 Małgosiu recykling żarciowy najwyższych lotów 🙂
strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia 🙂