1,7K
Zapiekanka z ziemniakami i dynią, z dodatkiem maślaków i jajek. Danie typowo jesienne z najbardziej jesiennymi produktami, czyli z dynią i grzybami.
Zapiekanka z ziemniakami i dynią, z dodatkiem maślaków i jajek to bardzo proste danie. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczanie maślaków, co dobrze wiedzą grzybiarze. Jednak zamiast maślaków możesz wykorzystać dowolne, ulubione lub dostępne akurat pod ręką grzyby. Czy to będą podgrzybki, czy maślaki, czy nawet pieczarki – nieważne. Niech to będzie Twoje własne danie – Twoja własna zapiekanka z ziemniakami, dynią i grzybami z dodatkiem jajek.
Zapiekanka z ziemniakami i dynią, z dodatkiem maślaków i jajek – przepis
Składniki:
- około 500 g ziemniaków
- około 300 g obranej dyni
- maślaki – po oczyszczeniu zmieściły się w półtoralitrowej misce
- 2 średnie cebule
- 3 większe ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju
- jajka – po 1 na osobę
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w plastry średniej grubości.
- Dynię pokrój w mniejsze kawałki – ja pokroiłam w kostkę o boku mniej więcej 3-4 cm.
- Cebule obierz i pokrój w cienie piórka.
- Czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Oczyszczone maślaki opłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz jak najdokładniej papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w równiej wielkości kawałki o ile są bardzo duże.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, dodaj połowę cebuli i podsmaż ją lekko. Kiedy zacznie się robić lekko złota, dorzuć do niej maślaki. Jednak tu mała wskazówka: nie wrzucaj od razu wszystkich, gdyż mają w sobie sporo wody i zamiast się podsmażyć, ugotują się. Wrzuć część, przemieszaj i jak zaczną się podsmażać, dodaj kolejną część.
- Podsmaż maślaki, aż pozbędziesz się z nich większości wody. Przypraw je solą i pieprzem według własnego smaku. Pamiętaj, że zarówno ziemniaki jak i dynia mają dość łagodny smak, więc warto grzyby przyprawić nieco mocniej, aby nie otrzymać zbyt mdłego dania.
- Naczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż na dnie plastry ziemniaków, piórka cebuli i posiekany czosnek – posól całość lekko i przypraw odrobiną mielonego pieprzu. Na ziemniakach ułóż dynię i również lekko ją przypraw. Na dynię wyłóż podsmażone grzyby, a naczynie przykryj papierem do pieczenia lub pokrywką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i zapiekaj przez około 30 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, to zrób łyżką lekkie wgłębienia i wbij w nie jajka – posól je lekko.
- Ponownie wstaw naczynie do piekarnika i dopiecz całość przez kilka minut, aby jajka ścięły się odpowiednio dla Ciebie.
- Podawaj jako danie obiadowe, ciepłą kolację lub zabierz posiłek ze sobą do pracy. Pysznie smakuj po obsypaniu posiekaną zieloną cebulką lub szczypiorkiem i z dodatkiem niewielkiej ilości sosu pomidorowego.
Jeśli lubisz zapiekanki to wypróbuj również inne moje przepisy
Prosta i bardzo szybka zapiekanka z makaronem i kiełbasą w roli głównej. Tylko kilka składników, a efekt pyszny.
Kolejna ziemniaczana zapiekanka grzybowa z dodatkiem marchewki i jajek. Danie bardzo sycące i idealne na obiad lub ciepłą kolację.