Klopsiki w sosie dyniowym z makaronem to danie, które zachwyca smakiem, aromatem i jest bardzo sycące.
Klopsiki w sosie dyniowym z makaronem musiały trafić na blog! Nie było tego w planie, ale stwierdziłam, że to połączenie warto pokazać innym wielbicielom dyni. Finalnie wyszło danie jednogarnkowe, które łatwo i szybko można odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. To z kolei sprawia, że można sobie taki obiad zapakować, na przykład do pracy. W wielu miejscach jest przecież możliwość odgrzania posiłku.
Przepis na klopsiki w sosie dyniowym z makaronem
Składniki:
klopsiki:
- około 500 g mielonej wieprzowiny – u mnie łopatka
- 1 sucha kajzerka
- 1 jajko
- sól – u mnie płaska łyżeczka
- 1 łyżeczka pieprzu – polecam grubo mielony lub młotkowany, mają niezrównany aromat
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 średnia cebula
- olej do obsmażenia – 2- 4 łyżki
sos dyniowy:
- około 300 g obranej dyni
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 większa cebula
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
- makaron – ulubiony w dowolnej ilości
- 1-2 łyżki oleju
- dodatkowo ulubiony makaron lub kluski – u mnie szpecle (spätzle)
Jak zrobić klopsiki w sosie dyniowym z makaronem
Na początek klopsiki
- Suchą kajzerkę namocz w wodzie, a jak dobrze nasiąknie, wtedy ją odciśnij. Nie musisz szczególnie mocno, gdyż do mielonego ogólnie warto dodawać nieco płynu. Wtedy mięso finalnie jest bardziej soczyste.
- Mniejszą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, jajko, odciśniętą kajzerkę, sól i cebulę. Masę dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstaw na kilkanaście minut.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Z mięsnej masy uformuj niewielkie kuleczki, takie mniej więcej o wielkości piłeczki pingpongowej. (Możesz je oprószyć mąką, ale nie musisz. Ja tego nie robiłam, więc mój sos był bardziej “wodnisty”. Po dodaniu mąki staje się gęstszy.)
- Rozgrzej głębszą patelnię, dodaj trochę oleju i obsmaż krótko mięsne kuleczki ze wszystkich stron. Nie chodzi o to, aby je usmażyć, ale żeby je “zamknąć”. Obsmażone klopsiki przełóż do miseczki, a na tej samej patelni przygotuj sos.
Klopsiki obsmażone – pora na sos
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Dynię pokrój w niedużą kostkę.
- Na patelni, na której smażyło się mięso, podsmaż lekko cebulę mieszając ją. Możesz dodać jeszcze nieco oleju, jeśli patelnia jest zbyt “sucha”.
- Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i pokrojoną dynię. Mieszając podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie wlej wodę – na początek 1 szklankę. Całość przypraw odrobiną soli, pieprzu i mielonym imbirem.
- Na patelnię przełóż obsmażone klopsiki, przemieszaj całość lekko. Pod przykryciem uduś całość do miękkości – dynia może się nieco rozpaść, ale o to chodzi.
- W tym czasie ugotuj makaron lub kluski – nie do końca, wystarczy al dente.
- Do gotowego dania przełóż makaron (lub kluski), wymieszaj delikatnie i przykryj naczynie. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut, aby makaron nabrał smaku sosu.
- Przed podaniem możesz danie delikatnie oprószyć mielonymi płatkami ostrej papryki.
Wskazówki jak zrobić najpyszniejsze danie
Doprawiając danie finalnie kieruj się własnymi smakami. Lubisz pikantniej? Dodaj więcej ostrej papryki lub posiekaj bardzo drobno świeżą ostrą papryczkę.
Lubisz sosy bardziej gęste, kleiste? Obtocz w mące mięsne kuleczki przed obsmażeniem – ta mąka zagęści finalnie sos.
Nie sugeruj się moim makaronem. Ja go bardzo lubię, ale – dobrze to wiem – na zdjęciu wygląda średnio. Użyj takiego, który lubisz i chętnie łączysz z sosami.
Sos możesz “dokończyć” dodając nieco śmietany: słodkiej, kwaśnej, jaką lubisz.
Lubisz dynię?
Sprawdź jak smakuje moja ulubiona aksamitna zupa z dyni z ziemniakami. Lekko pikantna, bardzo “miękka” w swojej konsystencji. Po prostu pyszna!