Makaron z tuńczykiem i kaparami, z odrobiną papryki. Na obiad lub kolację jak znalazł.
Makaron z tuńczykiem i kaparami, w towarzystwie świeżej papryki – brzmi zachęcająco? 😉 Zrobisz to danie szybko i prosto – jak zdecydowaną większość na moim blogu. No i ma tę zaletę, że można zrobić więcej i odgrzać następnego dnia lub w pracy. Takie dania lubię przygotowywać wtedy, kiedy mam ściśle wypełniony tydzień i mało czasu na gotowanie.
Zastanawiałam się czy na pewno podawać ilości składników. To jest takie danie, że według mnie nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcji. Jeśli więc ktoś lubi dużo tuńczyka, niech zwiększy jego ilość. Podobnie z pozostałymi produktami. Traktuj po prostu przepis orientacyjnie, bo najważniejsze, aby finalnie było pysznie 🙂
Na skróty
Makaron z tuńczykiem i kaparami jest daniem lekkim, bez nadmiaru tłuszczu i wysmażania. Można go również zjeść na zimno, bez podgrzewania, więc idealnie pasuje na danie do zabrania ze sobą. Do pracy, do szkoły, w podróż – gdziekolwiek.
Przepis na makaron z tuńczykiem i kaparami
Składniki na 3-4 porcje
- 200 g suchego makaronu – dowolnego
- 1/2 świeżej papryki – u mnie czerwona
- świeża ostra papryczka – u mnie 1/2, ale możesz dodać więcej
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 3-4 łyżki oliwy
- tuńczyk w sosie własnym – u mnie 150 g
- mały słoiczek kaparów marynowanych (słoiczek o pojemności ok. 100 ml)
- dodatkowo pomidorki koktajlowe
Sposób wykonania
Na początek ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, najlepiej al dente.
Podczas gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki.
Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę.
Paprykę również pokrój w kostkę, ale nieco większą niż cebula.
Ostrą papryczkę posiekaj drobno.
Kapary odcedź z zalewy.
Na patelni rozgrzej oliwę i na średnim ogniu zeszklij cebulę.
Do cebuli dodaj pokrojoną paprykę i posiekaną ostrą papryczkę, mieszając je również zeszklij. (Cebula z kaparami i paprykami nie powinny się usmażyć.)
Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kapary oraz rozdrobnionego tuńczyka – wymieszaj.
Możesz na koniec dodać ugotowany makaron i wymieszać wszystko razem lub paprykę z cebulą, kaparami i tuńczykiem nałożyć na porcję makaronu każdemu indywidualnie.
Udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych.
Dania z makaronem
Lubisz makaron? Spróbuj innych moich przepisów z makaronem w roli głównej. Zapiekanki, sałatki, makarony z sosami i mięsem – smacznie, sycąco i zawsze można odgrzać 😉
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym na dwa sposoby: z brokułami lub suszonymi pomidorami w oliwie. Można ją zapiec w jednym naczyniu – po jednej stronie z brokułami, a po drugiej z pomidorami. Obie są naprawdę pyszne 🙂
A może klasyczny i znany z czasów dzieciństwa makaron z białym serem? Możesz go podać także z owocami, która pysznie podkręcą smak. Taki makaron to ciekawa propozycja na obiad lub podwieczorek – smacznego 🙂
Gosiu zainspirowałaś mnie. Zrobiłam na obiad i zajadaliśmy się. Mój chłopak poprosił nawet o dokładkę.
Super! Bardzo się cieszę :*
Makaron z tuńczykiem i kaparami brzmi Fantastycznie, ale gdybym była przy stole usunęłabym kapary ponieważ jest to jedyna rzecz zaraz po brukselce a właściwie brukselka jest na drugim miejscu, której nie tknę. Zbierałam kapary na Sycylii trzymałam je w soli robiłam w zalewie i niestety nawet te robione domową metodą niestety nie wchodzą mi po prostu Rosną mi w buzi do rozmiaru gruszki. Nic na to nie poradzę ale z całą przyjemnością zjadłabym taki makaron z najwyższą przyjemnością usuwając Kapary jak rodzynki z sernika
No nie mogę uwierzyć, że TY nie lubisz kaparów!
Apetyczne połączenie. Ryba i makaron to dobrana para. No i dodatki, które podkręcają smaki.
Aniu, dziękuję, wyszło faktycznie smacznie 🙂
Lubie makaron i lubię tuńczyka czyli to odpowiednio danie dla mnie 🙂 wygląda apetycznie…
W takim razie musisz się poczęstować 😉