1,4K
Makaron z truskawkami kojarzy się przeważnie w formie słodkiej, najlepiej z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego. Ja dzisiaj pokusiłam się o stworzenie sosu z dodatkiem bazylii. Truskawki z bazylią tworzą smaczny i pachnący duet, aczkolwiek pewnie nie każdemu to połączenie zasmakuje. Warto jednak próbować smaków innych niż tradycyjne, czy takich, do których przyzwyczailiśmy się.
Składniki na 1 porcję:
makaron – użyłam spaghetti
1 łyżka posiekanych listów świeżej bazylii
ok. 1 szklanki świeżych truskawek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej pokrojone w niezbyt małe cząstki truskawki. Podsmażyć na średnim ogniu przez około 1 minutę. Dodać bazylię i esencję waniliową, na końcu miód. Wszystko razem smażyć przez kolejną minutę mieszając cały czas.
Wyłożyć na ugotowany makaron. Można podawać na gorąco lub po całkowitym przestudzeniu.
Bazylię można dodawać partiami, do smaku, aby wyczuć jaka jej ilość najbardziej nam odpowiada.