1,2K
Najsmaczniejsze są sałatki najprostsze i ze świeżych składników. Połączenie świeżego szpinaku, truskawek i surowych szparagów wydaje się być dziwne, ale naprawdę smakuje rewelacyjnie. Ktoś mnie spytał czy na pewno je się surowe szparagi, bo to dziwne. Je się, bez obaw. Są bardzo smaczne na surowo. Warto je wykorzystać własnie do takich sezonowych sałatek. Mojej sałatki nie soliłam, nie przyprawiałam niczym innym poza aromatycznym olejem z pestek dyni. Możecie jednak posolić ją, ale delikatnie, żeby nie zepsuć efektu. Ta sałatka może być ciekawym uzupełnieniem letniej kolacji czy też pikniku z grillem w tle.
Składniki:
100 g świeżego szpinaku
pół pęczka zielonych szparagów
ok. 200 g truskawek
garść ziemnych orzechów
olej z pestek dyni
Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Orzechy posiekać niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Przestudzić lekko i posypać nimi sałatkę. Przed podaniem skropić obficie olejem z pestek dyni.
Co powiecie taką błyskawiczna sałatkę? kto się skusi??