Sałatka z czarną soczewicą na stole prezentuje się efektownie, głównie ze względu na małe, czarne kuleczki, które wyglądają jak czarny kawior. Niektórzy czarną soczewicę nazywają roślinnym kawiorem.
Sałatka z czarną soczewicą może być podawana o każdej porze roku. Bez wątpienia jest ona nie tylko smaczna i pożywna, ale także pięknie prezentuje się na stole. Pasuje latem i zimą, może znaleźć się w świątecznym lub imprezowym menu. Wszystkie składniki są dostępne cały rok, więc śmiało możesz ją wpisać na listę całorocznych sałatek. Oczywiście o ile Ci zasmakuje. Jednak, aby to sprawdzić, musisz ją po prostu zrobić. Sałatka z czarną soczewicą poleca się – przepis znajdziesz poniżej.
Na skróty

Sałatka z czarną soczewicą – przepis
Składniki:
- 2/3 szklanki czarnej soczewicy
- 1/2 średniej sałaty lodowej
- 4 łodygi selera naciowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pieczona pierś z kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
Sposób wykonania
- Na początek ugotuj czarną soczewicę według wskazówek na opakowaniu. Potem ją odstaw do całkowitego wystudzenia – ja wstawiłam garnek do zlewy wypełnionego zimną wodą.
- Następnie pokrój boczek w niezbyt grube plastry, a potem wytop je na patelni, aby powstały chrupiące kawałki. Jak to najlepiej zrobić? Najpierw na średnim ogniu obsmaż z obu stron, a potem zmniejsz ogień i pozwól się spokojnie wytopić tłuszczowi. Nie rób tego na ostrym ogniu, gdyż boczek przypali się nie wytapiając się odpowiednio.
- Obsmażone kawałki boczku przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu.
- Sałatę lodową, selera naciowego oraz natkę pietruszki wypłucz dokładnie, a potem osusz.
- Palcami rozdrobnij sałatę lub ewentualnie pokrój nożem.
- Selera naciowego pokrój w plasterki.
- Natkę pietruszki posiekaj nożem – ja po prostu poodrywałam listki, bo moja pietruszka była bardzo drobna.
- Upieczoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i delikatnie wymieszaj.
Z czym podawać sałatkę z czarną soczewicą
Jak widzisz powyżej, do tej sałatki nie przygotowałam żadnego określonego sosu. Ponieważ sałata lodowa dość szybko traci na chrupkości w zetknięciu z solą, jakikolwiek sos dodaję bezpośrednio przed podaniem. Mnie osobiście wystarcza smakowy olej (z pestek dyni, lniany) lub dobra oliwa. Sprawdzi się jednak ulubiony vinaigrette (winegret), sos jogurtowy lub ewentualnie zwyczajny majonez, poniżej kilka propozycji.
Sosy do sałatki – nie tylko tej z czarną soczewicą
Klasyczny vinaigrette (winegret)
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego (ewentualnie jabłkowego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól na czubku noża
- 1 łyżka łagodnej w smaku musztardy
Wymieszaj razem wszystkie składniki oprócz oliwy. Dopiero, kiedy sól rozpuści się, dodają oliwę i połącz całość w jednolitą emulsję. Sos możesz przechowywać w lodówce mniej więcej przez półtora tygodnia, do dwóch tygodni.
Sos ziołowo-czosnkowy
Składniki:
- 5-6 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 duże ząbki czosnku
- sól na czubku noża
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki lub innych, ulubionych ziół
- 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
Czosnek obierz, posiekaj drobno i razem z solą rozetrzyj na miazgę. Roztarty ma więcej smaku i aromatu. Następnie wszystkie składniki połącz razem i odstaw na kilka minut do “przegryzienia”.
Sos musztardowo-ziołowy
Składniki:
- 5-6 łyżek oliwy lub oleju
- 1 płaska łyżeczka ostrzejszej musztardy (u mnie sarepska)
- 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/5 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
Czosnek obierz, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą. Następnie połącz z innymi składnikami i odstaw na kilka minut, aby smaki “przegryzły się”.
Sałatka niejedno ma imię – sprawdź inne przepisy na proste i smaczne sałatki
Sałatki sprawdzają się na każdy posiłek. Mogą być uzupełnieniem dla dania obiadowego lub daniem głównym na śniadanie, lunch czy kolację. Wszystko zależy od tego, co lubisz – zobacz inne moje przepisy, może coś przypadnie Ci do gustu.
Sałatka z tuńczykiem i jajkami, na rukoli i młodym szpinaku
Tylko kilka składników: jajka, tuńczyk, zielenina, kukurydza i pomidory. Niewiele potrzeba, aby powstało coś pysznego.

Sałatka z kurczakiem i pastą z fasoli
Do tej sałatki dodaj ogórka, pomidora, sałatę lub kapustę pekińską – w połączeniu z pieczonym kurczakiem i pyszną pastą z fasoli stworzą sycące danie. No i oczywiście bardzo pyszne – doskonałe na samodzielny lunch lub drugie śniadanie.

Sałatka z kaszy pęczak z kiszoną cytryną
Dla amatorów nieoczywistych smaków – kiszona cytryna w sałatce z kaszy pęczak. Podobno kiszoną cytrynę albo się kocha, albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tych, którzy ją uwielbiają. Dodaje niepowtarzalnej świeżości, dość intensywnie pachnie i wspaniale komponuje się z letnimi sałatkami, a także z tymi, których bazą są kasze.

Ta sałatka, to prawdziwa niespodzianka dla mnie. Pomysł na czarną soczewicę bardzo mi się podoba. Propozycja efektowna, zdrowa I zaskakująca. Jeśli do tego można ją przygotowywać przez cały rok, to propozycja idealna 🙂
Edyta, wszystkie składniki są bez problemu dostępne cały rok 🙂
Bardzo lubię takie sałatki! I właśnie dlatego, że mają w sobie selera naciowego ,bo seler naciowy jest mega ,a sama sałatka prezentuje się idealnie! Bomba witamin i wartości odżywczych!
Kasiu, no i to prawdziwa bomba białkowa 😉
Świetna sałatka. Może zastąpić cały posiłek, zwłaszcza w taki letni czas. Bardzo lubię te czarne kuleczki.
Aniu, te czarne kuleczki są moim ostatnim odkryciem 😉
Ta sałatka z czarną soczewicą to prawdziwa uczta zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu! Jej elegancki wygląd, przypominający czarny kawior, na pewno przyciąga spojrzenia. Cieszę się, że można ją serwować przez cały rok, co sprawia, że staje się wszechstronną propozycją na różne okazje. To świetna inspiracja dla osób szukających nowych pomysłów kulinarnych 🙂
…czyli także dla Ciebie 😉