Sałatka z kurczakiem i pastą z fasoli to doskonały i smaczny pomysł na sycący posiłek. Możesz zabrać go ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Sałatka z kurczakiem i pastą z fasoli jest pełnowartościowym posiłkiem. Można ją podać jako drugie śniadanie, bardziej sycącą kolację lub lunch zabrany ze sobą z domu. Ponieważ zarówno fasola jak i kurczak zawierają sporo białka, to jest to danie z gatunku zdrowych i dających siłę na resztę dnia. Niezaprzeczalnie dużą zaletą tej sałatki jest fakt, że nie wymaga ani sporo czasu, ani dużych zdolności kulinarnych. Można ją zrobić wykorzystując kawałki pozostałego po obiedzie kurczaka.
Przepis na sałatkę z kurczakiem i pastą z fasoli
Pasta z fasoli – przepis i wykonanie
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (około 400 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2-3 średnie ząbki czosnku
- ok. 30 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
Fasolę wyjąc z puszki, zalewy nie wylewać.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
Czosnek obrać, posiekać, a następnie rozetrzeć nożem razem z odrobiną soli.
Fasolę zmiksować blenderem razem z oliwą (lub olejem), kilkoma łyżkami zalewy z puszki, solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Ponieważ nie każdy lubi gęste pasty, jej konsystencję można regulować wlewając trochę zalewy z fasoli.
Na końcu doprawić ostatecznie do smaku i dodać posiekany szczypior – dokładnie wymieszać całość.
Sałatka z kurczakiem i pastą z fasoli – przepis i wykonanie
Składniki na 2 porcje:
- pieczony kurczak – najlepiej 2 piersi
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- kapusta pekińska – sałata lodowa – inna sałata
- dowolne ulubione chrupkie pieczywo
- opcjonalnie ocet balsamiczny
- pasta z fasoli – przepis powyżej
Pomidor umyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki: cząstki, plastry lub duże kostki. (Oczywiście osoby o wrażliwych żołądkach mogą najpierw pomidor przelać wrzątkiem i obrać ze skórki.)
Ogórek również umyć, osuszyć i pokroić podobnie jak pomidor w swoje ulubione kawałki. Można przedtem go obrać lub pozostawić ze skórką, to już zależy od upodobań.
Kapustę lub sałatę opłukać, bardzo dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki (sałatę) lub pokroić nożem (kapustę pekińską). Ponieważ sałata nie lubi krojenia, dlatego lepiej użyć rąk do jej ewentualnego rozdrobnienia.
Upieczonego wcześniej i ostudzonego kurczaka pokroić w niezbyt cienkie plastry.
Na półmisku (w miseczce lub pudełku, jeśli chcemy zabrać sałatkę ze sobą) układać wszystkie składniki obok siebie: sałatę (kapustę), kawałki ogórka, kawałki pomidora, pokrojonego kurczaka, a na środku dodać pastę z fasoli. Podawać z chrupkim pieczywem i opcjonalnie skropione octem balsamicznym.
Wskazówki
Pastę z fasoli można zrobić bardzo gęstą lub bardzo rzadką, aby tworzyła coś w rodzaju fasolowego sosu, a do rozrzedzania użyć zalewy z puszki, która w żaden sposób nie zmienia smaku pasty.
Wszystkie składniki sałatki można podać w jednym naczyniu lub pudełku, a pastę z fasoli w osobnym.
Spróbuj innych smacznych dań, które możesz zabrać ze sobą z domu
Opiekane roladki z placków tortilli, z warzywami i żółtym serem – prosto, smacznie i sycąco, a przy tym oryginalnie.
Pyszna i oryginalna sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus, z dodatkiem oliwy pieprzowo-ziołowej.
Naleśniki z brokułem, szynką i serem pleśniowym – możesz je podać na zimno lub na ciepło.
Takie sałatki to ja lubię i mogę jesc kazdego dnia. Dzieki za przepis i poproszę o więcej takich 🙂
Jestem ciekawa zwłaszcza tej pasty z fasoli. Jadłam taką sklepowa i mi smakowała
Taką pastę już robiłam, ale zestaw mnie zaciekawił bardzo.
Bardzo pyszne i sycące danie. Idealne do biura lub na wynos w plener. Podoba mi się ten zestaw składników i smaków.
Zapowiada się ciekawie. Lubię sałatki z fasolą w roli głównej, więc chętnie skorzystam z przepisu. Wszelkie pasty z fasoli też należą do naszych ulubionych