Chrzanowy serek wiejski z jajkiem i rzodkiewką jest pyszny, sycący i kolorowy. Doskonały na wiosenne śniadanie.
Chrzanowy serek wiejski z jajkiem i rzodkiewką przygotowałam z myślą o wielkanocnym śniadaniu. Wygląda kolorowo i wiosennie, więc pasuje doskonale. Właściwie możesz wykorzystać nie tylko serek wiejski, ale i także ulubiony twarożek z dodatkiem śmietanki, niekoniecznie słodkiej. Wiejski ma jednak w sobie delikatność i w smaku jest słodkawy, dlatego ja wybieram właśnie jego.
Na skróty
Jak zrobić chrzanowy serek wiejski
Składniki
- 2 kubeczki serka wiejskiego (2 x 200 g)
- 5 jajek
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób wykonania
Szczypiorek opłucz, dokładnie osusz i posiekaj drobno.
Rzodkiewki opłucz, osusz i pokrój w niezbyt grube plasterki lub półplasterki.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na grubej jarzynowej tarce.
Wszystkie składniki wymieszaj z serkiem wiejskim, przypraw chrzanem, solą i pieprzem – według własnego smaku. Jednak przed ostatecznym doprawieniem pozwól się smakom chwilę “przegryźć”.
Podawaj ze świeżym pieczywem, wędliną lub zimnym mięsem. To również doskonała przekąska, którą możesz zjeść między posiłkami.
Co zrobić, aby chrzanowy serek wiejski nie “podchodził wodą”
Nie tylko chrzanowy serek wiejski ale i inne serki i twarożki czasami “podchodzą wodą”. To niestety sprawia, że wyglądają nieco mniej apetycznie. Dlaczego tak się dzieje? To nic innego jak woda z warzyw dodanych do serka, a winna jest sól. Zawsze kiedy warzywa zostają przyprawione solą, zaczynają mięknąć, bo sól wyciąga z nich wodę. Dlatego właśnie ja jestem zwolenniczką przyprawiania solą jak najpóźniej, a najlepiej dopiero na talerzu.
Sałatki warzywne, jarzynowe, z dodatkiem zieleniny, polecam przyprawiać bezpośrednio przed podaniem na stół. Nawet w przypadku naszej tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej, warto nie przyprawiać je po pokrojeniu. Przechowywana w lodówce bez dodatku soli, majonezu czy innych dodatków naprawdę jest dłużej świeża i apetyczna. Jeśli nie znasz tej metody to wypróbuj ją, warto.
Sprawdź także nieco inną wersję serka wiejskiego, czyli twarożek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną. Tam także jest dodatek jajka, ale w całości 🙂
To coś dla mnie ! Bardzo lubię takie śniadania. Tylko zamieniam twarożek ziarnisty na tradycyjny twaróg o kremowej konsystencji. Mniammmmmmm
Z takim kremowym serkiem też jest pysznie 🙂