Chrzanowy serek wiejski z jajkiem i rzodkiewką jest pyszny, sycący i kolorowy. Doskonały na wiosenne śniadanie.
Chrzanowy serek wiejski z jajkiem i rzodkiewką przygotowałam z myślą o wielkanocnym śniadaniu. Wygląda kolorowo i wiosennie, więc pasuje doskonale. Właściwie możesz wykorzystać nie tylko serek wiejski, ale i także ulubiony twarożek z dodatkiem śmietanki, niekoniecznie słodkiej. Wiejski ma jednak w sobie delikatność i w smaku jest słodkawy, dlatego ja wybieram właśnie jego.
Na skróty
![Chrzanowy serek wiejski z jajkiem](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2024/03/chrzanowy-serek-wiejski-z-jajkiem-682x1024.jpg)
Jak zrobić chrzanowy serek wiejski
Składniki
- 2 kubeczki serka wiejskiego (2 x 200 g)
- 5 jajek
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób wykonania
Szczypiorek opłucz, dokładnie osusz i posiekaj drobno.
Rzodkiewki opłucz, osusz i pokrój w niezbyt grube plasterki lub półplasterki.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na grubej jarzynowej tarce.
Wszystkie składniki wymieszaj z serkiem wiejskim, przypraw chrzanem, solą i pieprzem – według własnego smaku. Jednak przed ostatecznym doprawieniem pozwól się smakom chwilę “przegryźć”.
Podawaj ze świeżym pieczywem, wędliną lub zimnym mięsem. To również doskonała przekąska, którą możesz zjeść między posiłkami.
![Chrzanowy serek wiejski](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2024/03/chrzanowy-serek-wiejski-z-jakiem-i-rzodkiewka-683x1024.jpg)
Co zrobić, aby chrzanowy serek wiejski nie “podchodził wodą”
Nie tylko chrzanowy serek wiejski ale i inne serki i twarożki czasami “podchodzą wodą”. To niestety sprawia, że wyglądają nieco mniej apetycznie. Dlaczego tak się dzieje? To nic innego jak woda z warzyw dodanych do serka, a winna jest sól. Zawsze kiedy warzywa zostają przyprawione solą, zaczynają mięknąć, bo sól wyciąga z nich wodę. Dlatego właśnie ja jestem zwolenniczką przyprawiania solą jak najpóźniej, a najlepiej dopiero na talerzu.
Sałatki warzywne, jarzynowe, z dodatkiem zieleniny, polecam przyprawiać bezpośrednio przed podaniem na stół. Nawet w przypadku naszej tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej, warto nie przyprawiać je po pokrojeniu. Przechowywana w lodówce bez dodatku soli, majonezu czy innych dodatków naprawdę jest dłużej świeża i apetyczna. Jeśli nie znasz tej metody to wypróbuj ją, warto.
Sprawdź także nieco inną wersję serka wiejskiego, czyli twarożek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną. Tam także jest dodatek jajka, ale w całości 🙂
![Przepis na twarożek z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2017/07/twaroC5BCekwiosenny-744x1024.jpg)
To coś dla mnie ! Bardzo lubię takie śniadania. Tylko zamieniam twarożek ziarnisty na tradycyjny twaróg o kremowej konsystencji. Mniammmmmmm
Z takim kremowym serkiem też jest pysznie 🙂