Ziemniaki a’la sałatka szwabska podasz na ciepło lub na zimno. Zrobisz je w prostu sposób i z kilku składników.
Ziemniaki a’la sałatka szwabska to jedno z tych dań, jakie powstają “przy okazji”. Czasami zostaje trochę ziemniaków z obiadu, albo do jarzynowej sałatki ugotujesz ich zbyt dużo. Nie zastanawiaj się, zrób z nich pyszne i sycące danie. Jest ono również bardzo uniwersalne, bo można je podać na ciepło lub na zimno. Dlatego właśnie sprawdzi się w upalny dzień lub na jesienny obiad. Podane poniżej proporcje traktuj orientacyjnie.
Spis treści
Przepis na ziemniaki a’la sałatka szwabska
Składniki na 3-4 porcje:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 4-5 większych ząbków czosnku
- około 80-100 g wędzonego boczku
- 2 czubate łyżeczki musztardy – u mnie stołowa
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3-4 średnie ogórki kiszone
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ziemniaki i marchew wyszoruj i ugotuj – kiedy będą miękkie(ale nie rozgotowane), przełóż je na kilka minut do lodowatej wody.
- Przestudzone lekko warzywa obierz ze skórki. Jeśli są to młode warzywa i porządnie wyszorujesz je przed gotowanie – nie obieraj. Następnie pokrój je w większą kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w średnią kostkę, a czosnek posiekaj.
- Ogórki pokrój w plasterki lub półplasterki, niezbyt cienko.
- Boczek pokrój w plastry, a następnie w średnie słupki – wielkość bez znaczenia, po prostu tak, jak lubisz. Następnie podsmaż go na średnio rozgrzanej patelni, aby tłuszcz wytopił się, ale sam boczek nie przypalił się.
- Do przysmażonego boczku dodaj cebulę i mieszając podsmaż do minimalnego zrumienienia. Wyłącz ogień, dodaj posiekany czosnek, przemieszaj i pozostaw na kilka minut, aby zawartość lekko wystygła.
- Do boczku z cebulą i czosnkiem wlej sok z cytryny, dodaj musztardę i 1/2 łyżeczki drobnej soli oraz pieprz. Połącz, dodaj do pokrojonych składników i wszystko wymieszaj. Odstaw do “przegryzienia” na 15 minut.
- Na koniec spróbuj i ewentualnie przypraw solą i pieprzem.
Ziemniaki a’la sałatka szwabska to tylko pomysł
Nie traktuj tego przepisu jako coś, czego trzeba trzymać się 1:1. Zasugeruj się proporcjami, a ostatecznie przypraw po swojemu. Proporcje warzyw również są umowne – rób pod siebie i z tego, co masz pod ręką.
Sałatki z gotowanych warzyw są pożywne i smaczne
Mogą być dodatkiem do grilla lub samodzielnym daniem obiadowym. Można wykorzystać to, co pozostało po niedzielnym rosole lub ugotować je specjalnie. Jeśli natomiast pokroisz gorące jeszcze, to smaki “przegryzą” się znacznie szybciej, a Ty możesz podać na stół jeszcze ciepłe danie.
Proste dania z wykorzystaniem warzyw z rosołu
Najprostsza jarzynowa sałatka z szynką i warzywami z rosołu – prościej być nie może. Przecież bardzo często zastanawiamy się jak wykorzystać jarzyny po niedzielnym rosole. To jeden z moich starszych przepisów, więc nie sugeruj się jakością zdjęcia 😉 Sałatka tak naprawdę prezentuje się znacznie pyszniej – obiecuję.

Pyszna zapiekanka z gotowanego indyka i warzyw z rosołu. Możesz jednak indyka zastąpić kurczakiem lub nawet kaczką, wszystko zależy na czym gotujesz rosół. Do zapiekania wykorzystaj mniejsze kokilki lub jedną, większą formę.

A moze zrobisz tartę z kurczakiem i gotowanymi warzywami? Wygląda bardzo oryginalnie, pysznie smakuje i na pewno jest dużym urozmaiceniem. Możesz ją podać na obiad, ciepłą kolację lub jako gorącą przystawkę podczas imprezy.

Szwabska sałatka to dla mnie coś nowego. Musiałabym spróbować