Ogórki w zalewie pomidorowej – nie za kwaśne, pachnące pomidorowo. Doskonały dodatek do obiadu lub na kanapki, a zrobisz je szybko i prosto.
Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę to moje tegoroczne odkrycie. Stary przepis, jaki otrzymałam od koleżanki okazał się prawdziwym tegorocznym hitem w mojej spiżarni. Ogórki można pokroić w grube plastry, w słupki lub tylko przekroić na pół. Ja przekroiłam je wzdłuż na 4 części, a potem na mniejsze kawałki. Doskonale sprawdzą się tu zarówno małe ogórki, których nie trzeba kroić, jak i duże. Ten przepis polecam szczególnie tym, którzy lubią pomidory i wszelkie z nimi przetwory.
Na skróty
Przepis na ogórki w zalewie pomidorowej na zimę
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 3 duże cebule
- 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 100 – 150 g koncentratu pomidorowego – w zależności jak bardzo lubisz pomidorowe smaki
Sposób wykonania:
- Ogórki umyj, odsącz porządnie z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Mogą to być grubsze plastry, słupki, ćwiartki – jak lubisz.
- Cebule obierz i pokrój w plastry lub półplastry – również jak wolisz.
- Ogórki z cebulą przełóż do odpowiednio dużej miski i dodaj resztę składników – wymieszaj wszystko razem.
- Następnie odstaw na około 2 godziny, ale co jakiś czas przemieszaj wszystko razem.
- W tym czasie umyj i wyparz słoiki z zakrętkami.
- Do przygotowanych słoików nakładaj zamarynowane ogórki z cebulą. Pozostałą w misce zalewę rozlej po równo do wszystkich słoików.
Pasteryzacja:
Po zakręceniu słoików pasteryzuj je. Włóż do garnka z zimną wodą, ustaw na średnim ogniu, a po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz i pozostaw jeszcze na kilkanaście minut, a następnie wyjmij do wystudzenia. Uwaga: na dno garnka połóż starą, bawełnianą ściereczkę lub kawałek ręcznika papierowego, a sam garnek powinien być przykryty pokrywką.
Inne przepisy na przetwory na zimę
Sałatka z żółtych pomidorów, ogórków z dodatkiem ostrej papryki – zrób ją w niedużych słoiczkach, takich “na raz”.
Nieduże patisony w zalewie curry – wyrazisty w smaku i aromacie, dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
A może spróbujesz jak smakuje ogórkowa sałatka szwedzka? Zrób jej od razu więcej, bo szybko znika zimą, gdyż nic już nie trzeba do niej dodawać – tylko wyjąć ze słoika i gotowe.