Sałatka z zielonych pomidorów powstała w tym roku całkowicie nieplanowo. Tegoroczne lato i ulewy z gradobiciem niestety zaszkodziły moim pomidorom. Znaczna część krzaczków uległa zniszczeniu, a część zaczęła chorować. Nie było na co czekać, więc pozbierałam wszystkie pomidory, a z zielonych postanowiłam zrobić sałatkę do słoików. Różne źródła podają sprzeczne informacje na temat tego, czy takie niedojrzałe pomidory są zdrowe. W każdym razie trujące nie są, a nie robi się przecież ich w ilościach zastraszających, aby miały nam ewentualnie zaszkodzić. Jeśli wiec i Ty masz trochę zielonych pomidorów to zapraszam po przepis na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę.
Na skróty
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę – przepis
Składniki
- 2 kg zielonych pomidorów
- 4 duże cebule
- 3 lekko czubate łyżeczki soli
Zalewa do sałatki z zielonych pomidorów
- 1 litr wody
- 1 łyżka ziaren pieprzu (u mnie kolorowy)
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 2 średnie liście laurowe
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka ziarenek białej gorczycy
- 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%
Sałatka z zielonych pomidorów – sposób wykonania krok po kroku
- Zielone pomidory umyj i odsącz z wody.
- Wykrój z nich zielony środek, a następnie pokrój pomidory na plastry. Powinny być nie za grube, ale też i nie za cienkie, bo rozpadną się.
- Cebule obierz i pokrój w plastry podobnej grubości, co pomidory.
- Wszystko razem przełóż do większej miski, zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na około półtorej godziny, mieszając co jakiś czas.
- Przygotuj słoiki i nakrętki: umyj je dokładnie i sparz wrzątkiem. Ja, po umyciu, wkładam je na kilkanaście sekund do większego garnka z wrzącą wodą, a następnie wyjmuję na czystą ściereczkę.
- Przygotuj zalewę: wszystkie jej składniki (oprócz octu) umieść w garnku. Postaw na ogniu i kiedy zalewa się zagotuje, zmniejsz ogień na minimalny, a następnie gotuj wszystko razem około 2 minuty. Po tym czasie wlej ocet – gotuj jeszcze około 1 minutę i zdejmij z ognia.
- Kiedy pomidory wraz z cebulą i solą odstoją już swój czas, wlej do nich gorącą zalewę.
- Wszystko razem wymieszaj i pozostaw jeszcze na około pół godziny.
- Sałatkę z zielonych pomidorów i cebuli, nakładaj do słoików, do wysokości 2/3 – 3/4. Kiedy rozłożysz już wszystko, uzupełnij słoiki pozostałą w misce zalewą.
- Słoiki zakręcaj nakrętkami i pasteryzuj przez około 15 minut od zagotowania.
- Twoja sałatka z zielonych pomidorów i cebuli jest gotowa na jesienno-zimowe dni 🙂
Jak pasteryzować słoiki
- Dno dużego garnka wyłóż złożonym na 3-4 warstwy ręcznikiem papierowym. Możesz użyć także starej, bawełnianej ściereczki. Nie wstawiaj słoików bezpośrednio na “gołe” dno garnka, gdyż mogą popękać podczas gotowania.
- Mniej więcej jednakowej wysokości słoiki ustawiaj w garnku.
- Zalej zimną wodą (lub letnią), włącz ogień i zagotuj.
- Kiedy woda będzie się już gotować, zmniejsz ogień do tego stopnia, aby nadal się gotowała, ale niezbyt mocno.
Twój garnek nie ma pokrywki? Zobacz jak sobie z tym poradzić
Jeśli Twój garnek pokrywki nie ma lub słoiki są na tyle wysokie, że lekko wystają poza garnek, wtedy możesz użyć kawałka folii aluminiowej. Oderwij jej kawałek na tyle duży (i z lekkim zapasem), aby dało się nim przykryć brzeg garnka. Brzegi folii zawiń na ścianki swojego garnka, a następnie natnij na środku folii “okienko”. Pomoże Ci kontrolować moc gotowania się słoików. Oczywiście błyszcząca strona folii aluminiowej powinna być od strony garnka.
Przetwory z pomidorów na zimę – sprawdź inne moje przepisy
Sałatka z żółtych pomidorów
Żółte pomidory, ogórki i ostra papryka – ta sałatka ma charakter 😉 Robię ją niemal co roku i zawsze szybko znika z regałów piwnicy. Do obiadu, zwłaszcza do mięsa w ciemnym sosie, jest idealna. Sprawdź przepis i wypróbuj sałatkę z żółtych pomidorów na zimę.
Przecier pomidorowy z bazylią
Domowy przecier pomidorowy z bazylią nie ma sobie równych. Cudownie pachnący świeżymi pomidorami i aromatyczną bazylią przypomina o lecie. Zupa z takiego przecieru zdecydowanie poprawia zimowy nastrój.