Domowy przecier pomidorowy z bazylią to najlepszy sposób na pachnącą latem zupę pomidorową lub aromatyczny sos do makaronu. Sprawdź jak prosto możesz zrobić go w domu.
Domowy przecier pomidorowy z bazylią to jedna z moich obowiązkowych pozycji na liście przetworów. W mojej spiżarni najwięcej przetworów jest z cukinii i z pomidorów. Ponieważ – jak chyba większość Polaków – zupa pomidorowa pojawia się u mnie bardzo często, lubię mieć zapas domowego przecieru. To przecież idealny sposób na zupę pomidorową pachnąca latem…w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą – bezcenne.
Przepis na domowy przecier pomidorowy z bazylią
Składniki:
- mocno dojrzałe pomidory
- świeża bazylia
Wykonanie
Pomidory opłukać pod bieżącą wody.
Wykroić twardy środek, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia.
Pulpę przełożyć (przelać) do garnka i gotować na niewielkim ogniu często mieszając przez około pół godziny lub do najbardziej odpowiadającej gęstości.
Bazylię opłukać, oberwać listki i drobniutko posiekać. Następnie pod koniec gotowania dodać do pomidorów.
Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.
Wskazówki
Jeśli ktoś nie lubi drobinek pestek czy skórek w zupie, to przed dodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę.
Przecier można robić z dowolnymi, ulubionymi ziołami lub bez dodatku ziół.
Do jakich dań można wykorzystać taki domowy przecier pomidorowy
Domowy przecier pomidorowy to idealna baza dla wszelkiego rodzaju zup pomidorowych i sosów. Ponieważ ma już w sobie bazylię, nie trzeba jej już dodawać. Sprawdź jak łatwo możesz zrobić pyszne dania z domowym przecierem pomidorowym. Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Aromatyczna zupa pomidorowa z mięsnymi kuleczkami z dodatkiem czerwonej fasoli i makaronu. Jest sycąca, smaczna i prosta do zrobienia.
Prawdopodobnie zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą będzie najlepsza na chłodne dni. Jednak warto o niej pamiętać cały rok, gdyż jest przepyszna.
Natomiast zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza to smaczne i sycące połączenie zwyczajnej zupy pomidorowej z zupą rybną. Tego smaku należy spróbować!
I znów wspaniały przepis. Małgosiu, kiedy Ty to wszystko robisz? 🙂
to się samo robi, Basiu 🙂 w przerwie między serialem, a kawą ;))))
Mniam, mniam. Aż mam ochotę taki przecier zrobić, ale nie mam teraz możliwości…
sezon pomidorowy jeszcze chwilkę potrwa, więc może się uda 🙂
robię podobnie ale bez bazylii i pesteczki mi nie przeszkadzaja 🙂
my wręcz uwielbiamy pesteczki, gdyż nadają innego, fajniejszego smaku 🙂
Prosty a zarazem swietny w swym skladzie, bo od razu z bazylia!! Dziekuje za przepis i pozdrawiam:):)
bo lepiej samemu zrobić taki przecier niż szukać w sklepach gotowców 🙂
ooo bazylia:)
pycha bazylia 🙂
Może zrobię, bo u mnie świeżej bazylii dostatek.
zrób, polecam 🙂
Taki domowy najlepszy 🙂
bez porównania 🙂
Ach Małgosiu, u Ciebie zawsze inspirująco, buziaki 🙂
dziękuję za dobre słowo 🙂