1,3K
Wśród nas jest chyba niewielu, którzy nie lubią zupy pomidorowej, prawda? Zdecydowana większość dzieci ją lubi i ta sympatia nie znika z wiekiem. Pomidorowa to jedna z zup, które mogą być przygotowywane za każdym razem trochę inaczej. Raz może to być delikatna czysta zupa podana w kubeczku, innym razem z makaronem, zabielona dobra śmietaną. Może być także gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca, z mięsem lub rybą. W zależności od tego, na co mamy chęć danego dnia, tak możemy komponować dodatki. Dzisiejsza zupa jest bardzo gęsta i o intensywnym smaku. Można podać ja z kleksem dobrej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, a zamiast makaronu zrobić kluski. Jedno jest pewne: będzie pysznie ?
Składniki:
kulki mięsne:
500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
sól do smaku
1/3 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
5-6 łyżek zimnej wody
dodatkowo:
olej do obsmażenia
mąka pszenna do obtoczenia
zupa:
około 300 g gęstego przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
3 duże ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 puszka czerwonej fasoli (około 400 g)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka słodkiej papryki
Mięso zmielić. Dodać przyprawy i wodę, dobrze wyrobić. Formować niewielkie kulki (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego) i oprószyć je delikatnie mąką. Obsmażać na patelni, w niewielkiej ilości oleju. Obsmażone kulki przekładać do garnka, w którym będzie się docelowo gotować zupa.
Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni, na której smażyły się kulki mięsne. (Dodać odrobinę oleju, jeśli będzie taka potrzeba.) Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przelać do garnka z kulkami.
Do garnka dolać tyle wody, aby zakryła mięso. Całość gotować przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dołożyć odsączoną czerwona fasolę i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem.
- Czy wiesz, że pomidor to owoc? ?