2,8K
Jak zrobić odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą
Drożdżowe odrywane bułeczki z masą kajmakową i marmoladą z pigwy – proste do upieczenia.
Odrywane bułeczki to najwygodniejsza forma drożdżówek. Wystarczy uformować kuleczki i poukładać je obok siebie na blasze. W przypadku klasycznych drożdżówek zależy nam, żeby raczej nie stykały się zbytnio, a urok odrywanych drożdżówek polega właśnie na tym, że są do siebie “przytulone”. Podobne drożdżówki pokazywałam już na blogu. Piekłam je w okrągłej formie i z dodatkiem masy krówkowej. Choć to dość stary przepis, to do dzisiaj cieszy się popularnością. Dzisiejsze bułeczki wypełniłam masą kajmakową i marmoladą z pigwy. Połączenie tych dwóch smaków (słodkiego i kwaskowatego) sprawdziło się idealnie. Zapraszam na filiżankę kawy z drożdżówką ?
Jak zrobić odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą
Składniki:
600 g mąki pszennej,
1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
1/2 szklanki cukru cukru
250 ml mleka + mleko do posmarowania przed pieczeniem (około 1/3 szklanki)
100 ml oleju
szczypta soli
2 jajka
Dodatkowo:
masa kajmakowa (gotowa, z puszki)
twarda marmolada – użyłam pigwowej
brązowy cukier do obsypania
Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże, cukier, sól i wymieszać.
Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki razem z roztrzepanymi jajkami i olejem. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryte czystą ściereczką odstawić do podrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią. Zagniatać przez około 1 minutę, a następnie podzielić na taką ilość, ile chcemy mieć bułeczek.
Każdy kawałek spłaszczać w dłoniach i nakładać po łyżeczce marmolady i masy kajmakowej. Zlepiając brzegi, formować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – koniecznie łączeniem do dołu.
Bułeczki odstawić przykryte czystą ściereczką do podrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie posmarować ich wierzch mlekiem. Najłatwiej użyć do tego celu pędzelka. Posmarowane mlekiem bułeczki obsypać brązowym cukrem – ja użyłam jeszcze dodatkowo cukru muscovado, który nadaje ciekawego, lekko orzechowego posmaku.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ na około 30 minut. Wierzch bułeczek powinien być po upieczeniu lekko zrumieniony.
Upieczone wystudzić na kratce.
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?
- Jeśli myślisz, że nie umiesz upiec dobrego ciasta drożdżowego, to tylko Ci się tak wydaje. Każdy to potrafi, to nie jest wiedza tajemna. Przeczytaj: wpis ze wskazówkami i poradami jak upiec dobre ciasto drożdżowe.