Wrapy z tortilli to alternatywa dla klasycznych kanapek. Mogą w sobie kryć bardzo wiele dodatków bez obaw, że coś nagle spadnie.
Wrapy z tortilli są idealnym sposobem na to, aby do jednej kanapki upchnąć sporą ilość dodatków. Czasami robię tzw. przegląd lodówki i okazuje się, że zostało sporo “końcówek”, a którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Trochę sałaty, jakaś mała marchewka, plaster wędliny, czy końcówka sera. Ilości wręcz śladowe, które trudno połączyć, chyba że na kanapce. Wtedy sięgam po placki tortilli i komponuję wrapa. Albo dwa 😉
Wrapy z tortilli to jedno z dań, które za każdym razem może smakować inaczej. No i niezaprzeczalną zaletą jest to, że klasyczną kanapkę, na której układa się większą ilość składników, trzeba jeść ostrożnie, aby nie pospadały. Wrapy z tortilli po prostu zwija się ciasno, co temu zapobiega. W takim przypadku jedzenie jest znacznie bezpieczniejsze 😉
Na skróty

Wrapy na ciepło i na zimno
Wrapy z tortilli można podawać na ciepło lub na zimno. Najprostszym sposobem jest włożenie go na kilka minut do opiekacza grillowego lub na grillową patelnię. Nie ma potrzeby opiekać takiego wrapa zbyt długo, gdyż wtedy placek tortilli może stać się twardy, a surowe dodatki (sałata, ogórek, pomidor itp.) nieapetycznie zmiękną. Z tego względu nie opiekam ich w piekarniku i Tobie również nie polecam. Chyba, że lubisz zaparzone warzywa, wtedy opiekaj dłużej.
Jak zrobić wrapy z tortilli
Zrobienie wrapów z tortilli nie jest szczególnie trudne. Wystarczą gotowe placki i garść dodatków, trochę sosu lub majonezu. To wszystko, co układasz na kanapkach, ułóż po prostu na tortilli i zwiń ciasno. Możesz zawinąć boki do środka, wtedy otrzymasz “szczelną” kieszonkę. Wystarczy jednak założy\c tylko jeden bok, a gotowego wrapa trzymać tym bokiem do dołu. Nic nie wypadnie do ostatniego kęsa, gwarantuję.
Dodatki do wrapów z tortilli
Lista dodatków, jakie można ułożyć na tortilli jest praktycznie nieograniczona. Oczywiście nie mówimy tu o marmoladach, dżemach czy kremach czekoladowych, ale to chyba jasne 😉 Zamiast tego sprawdzą się tu idealnie między innymi:
- kawałki pieczonego kurczaka,
- mięso z pieczeni,
- szarpana wieprzowina – sprawdź jak zrobić pulled pork,
- panierowane kąski z kurczaka, tzw. domowe nuggetsy – sprawdź moje domowe nuggetsy lub nuggetsy z sosem musztardowo miodowym,
- sałata masłowa, sałata lodowa, kapusta pekińska,
- cienkie słupki marchewki lub po starciu na grubej jarzynowej tarce,
- seler naciowy,
- czerwona cebula,
- świeża papryka,
- pomidor,
- sery: żółty, pleśniowy, śmietankowy do posmarowania placka,
- oraz wiele innych, które przyjdą Ci do głowy.

Sosy do wrapów z tortilli
Placek tortilli możesz posmarować sosem zanim nałożysz pozostałe składniki. Jeśli jednak lubisz duże ilości sosów to zrób sosu więcej i podaj go w małej miseczce (osobnej dla każdej osoby) i po prostu maczaj w tym sosie swojego wrapa.
Jakie sosy pasują do wrapów z tortilli? Takie, jakie lubisz – po prostu 🙂 Na pewno sos czosnkowy na bazie jogurtu, śmietany, majonezu. Wszelkie sosy ziołowe, “winegrety”, a nawet sosy pieczeniowe wymieszane z majonezem czy pomidorowe. Faszerując placek tortilli warzywami, możesz pozwolić sobie nawet na najbardziej kaloryczny sos 😉
Baw się smakami, zawsze to powtarzam przy okazji podobnych przepisów. Finalnie każde danie powinno smakować TOBIE, więc nie obawiaj się, że coś nie wyjdzie. Życzę Ci smacznych i urozmaiconych wrapów z tortilli 🙂
Lubisz dania typu fastfood – wypróbuj moje przepisy
Quesadilla z rwaną wieprzowiną i serem cheddar to prawdziwa eksplozja smaków. Tutaj również możesz wykorzystać tortillę, ale zamiast zawijania, złóż placek na pół, a po opieczeniu pokrój na mniejsze kawałki.

Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem – z pełnoziarnistego chleba jest pyszna. Soczysty łosoś pysznie pasuje do zieleniny, pomidora i odrobiny twarożku.

Inne przepisy na domowy fastfood znajdziesz w zakładce FASTFOOD – zapraszam i życzę Ci smacznego 🙂
Oj tak, wrapy to zawsze świetna propozycja na posiłek lub przekąskę. Najbardziej lubię na ciepło i też podgrzewam placki tortilli, a potem to już szaleństwo dodatków 😃
Ostatnio najchętniej robię kombinacje z kilku rodzajów sera i miksem sałat 😉
Wrapy czy na ciepło czy na zimno są bardzo smaczne 🙂 to taka przekąskami, która każdy lubi 🙂 często je robie i znikają w mgnieniu oka 🙂
Są znacznie wygodniejsze od standardowej kanapki 😉
Wrapy na ciepło tak ! To pyszna odmiana dla klasycznych posiłków. Najbardziej lubię z pieczonym mięsem lub owocami morza. Jestem też wybredna jeżeli chodzi o same placki tortilli – muszą być miękkie i smaczne, a nie twarde i plastikowe. Moje ulubione to od La Bio Idea.
P.s. Zawsze podgrzewam najpierw placki tortilli i dopiero zawijam w nie pozostałe składniki.
Aniu, nie wpadłam na to, aby tortillę najpierw podgrzewać! Dziękuję Ci za podpowiedź :*
Wspaniała propozycja na danie, bardzo często wykorzystuje wrapy, często wybieram z dodatkiem żytniej mąki bo to zdrowe połączenie. Masz rację, idealnie nadaje się na zrobienie smacznego zawijaska z dodatkiem warzyw. Bardzo często przemycać do niego ulubiona sałatę, cebulkę czy pomidorki z wędlina, kurczakiem. Nic nie wyleci i nic się nie zmarnuje.
Violu, uwielbiam wrapy. Kolejną wspaniałą ich cechą jest to, że można “posprzątać lodówkę” 😉 No i robi się błyskawicznie pełnowartościowe i sycące danie.