Quesadilla z rwaną wieprzowiną jest daniem pysznym, sycącym i łatwym do zrobienia – sprawdź mój przepis.
Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. Jest to, najogólniej mówiąc, opiekana kukurydziana lub pszenna tortilla z farszem: serem, ziemniakami, grzybami, mięsem, papryka czy chorizo. Odmian quesadilli jest mnóstwo i myślę, że trudno byłoby znaleźć jedyną i słuszną. Pamiętacie przepis na łopatkę wieprzową długo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Wykorzystując sporą ilość rwanej wieprzowiny przygotowałam właśnie taką quesadillę. Dodatek sosu barbecue i sera cheddar cudownie podkręcił smak. Nie bójcie się przygotować więcej tego przysmaku. Quesadillę można jeść również na zimno lub zawiniętą w papier do pieczenia odgrzać w piekarniku.
Przepis na quesadillę z rwaną wieprzowiną
Składniki:
- dowolne placki tortilli
- rwana wieprzowina
- ser cheddar
- sos barbecue
Quesadilla z rwaną wieprzowiną – jak zrobić krok po kroku
- Placek tortilli posmarować sosem barbecue.
- Na połowie powierzchni ułożyć plastry sera cheddar, a na nim kawałki rwanej wieprzowiny.
- Tortillę złożyć na pół, a następnie ułożyć na grillu lub rozgrzanej patelni.
- Opiec z dwóch stron aż tortilla lekko się zrumieni, a ser roztopi.
Podawać na gorąco, jednak na zimno też smakuje pysznie.

Szukasz przepisu na pulled pork?
Sprawdź mój przepis na pulled pork, czyli rwaną wieprzowinę, wiele razy sprawdzony nie tylko przeze mnie. Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
