Pizza serowa zawijana z serem na brzegach to prawdziwy rarytas. Sprawdź mój przepis i zobacz jak prosto i szybko możesz ją zrobić w domu.
Pizza serowa zawijana z serem na brzegach to jedna z moich ulubionych. Bardzo lubię ser na pizzy i nigdy nie jest go dla mnie za dużo. Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie. Dzisiaj przygotowałam ją nieco grubszą i z serowym kołnierzykiem. Przy każdym ugryzieniu brzegu pizzy ser rozciągał się niebiańsko. Na środku była za to porcja przyrumienionego sera, lekko chrupiącego i to jest coś, co wielbiciele sera i pizzy pokochają na pewno. Pizzę testowałam na dwojgu moich bardzo dobrych znajomych – Marku i Emilii, jeśli wierzyć ich słowom, to pizza wyszła pyszna.
Ciasto na pizzę przygotowałam według przepisu na pizzę z otrębami.
Przepis na nadzienie serowe do pizzy
Składniki:
- żółty ser
- serek topiony
- ulubione przyprawy i zioła: świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia…
Jak zrobić nadzienie serowe do pizzy
- Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Serek topiony pognieść widelcem, dodać do niego starty żółty ser i wymieszać. Serów powinno być mniej więcej po równo objętościowo.
- Na koniec dodać ulubione przyprawy i/lub zioła – ponownie wymieszać.
Pizza serowa zawijana z serem – przepis
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej tym razem)
- 1 szklanka dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 czubata łyżeczka drobnej soli
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki płatków owsianych
- dodatkowo starty na tarce ser do obsypania wierzchu pizzy oraz sos do pizzy (przepis poniżej)
Jak zrobić pizzę serową zawijaną z serem
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, powinny po chwili rozpuścić się pod wpływem cukru i stać się płynne.
- Dodać ciepłą wodę i oliwę – wymieszać razem z drożdżami.
- Mąkę przesiać do miski wraz solą, dosypać zioła prowansalskie i płatki owsiane – przemieszać lekko.
- Do suchych składników przelać płynne, czyli drożdże z cukrem, woda i oliwą. Wszystko razem dokładnie zagnieść na w miarę gładkie ciasto. Następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Ciasto zbić dłonią, podzielić na cztery części i z każdej zrobić kulkę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około półtora centymetra.
- Na brzegach ciasta układać kawałki sera – brzegi zawijać do środka.
- Całość przesmarować lekko oliwą, a na środek nałożyć sos pomidorowy – przykładowy przepis znajdziesz poniżej.
- Następnie na sosie rozsypać dowolny starty ser.
- Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzać do temperatury 200 stopni (jeśli używamy termoobiegu, jeśli nie mamy go wtedy do 220 stopni), kiedy się nagrzeje pizzę z papierem przełożyć na gorącą blachę.
- Piec przez kilkanaście minut – do zrumienienia się boków i sera.
…a tak zajadali się goście ?
Przepis na sos pomidorowy do pizzy
Składniki:
- około 2/3 szklanki pomidorowej passaty
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- mielona ostra papryka na czubku noża
- 4 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
Czosnek obrać, posiekać drobno, a następnie końcówką noża rozetrzeć go z solą na jak najbardziej gładką masę. Dodać go do passaty pomidorowej razem z ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką – wszystko wymieszać. Następnie wlać oliwę i dokładnie połączyć.
Już wiem, co zrobię sobie jutro do pracy 😉
ciekawa jestem jak smakowało 🙂
Przepysznie wygląda, mniam 🙂
Mąż uwielbia pizzę więc na pewno kiedyś wypróbuję przepis;)
życzę smacznego 🙂
Nie no wymiękam! będę musiała ćwiczyć codziennie! 😉
Ach Małgosiu te Twoje pychotki!!!
Fajny pomysł na pizzę – takie ciasto z niespodzianką 🙂
nie wiem jak Ty ale ja takie niespodzianki uwielbiam ;)))
pyszności, jak zawsze u Ciebie Gosiu 🙂
mniam
przepyszna taka pizza 🙂
świetny pomysł:)
nie jadłam nigdy takiej pizzy , jest prosta i wygląda przepysznie 🙂
Wygląda smakowicie, ale chyba nie zdecydowałabym się na taką ilość sera. Bardziej wolę solidną porcję warzyw i mięska (zwłaszcza, jeśli to będzie salami).
Pozdrawiam
Pingwin
Oj tak mniam, mniam. Czy ja też mogę być kiedyś Twoim gościem? Przyfrunę na skrzydłach… Pozdrawiam Cię Małgosiu.
Basiu, czuj się zaproszona 🙂
Dla mnie też nigdy za dużo sera! 😀
Aż mi ślinka cieknie na samą myśl jakie te brzegi muszą być świetne!
Omnomnomnom…
Hmmm… Uwielbiam pizze 🙂 <3. Też czasem robię zawijaną tylko większą plus pieczarki :))
pieczarki tez są pycha 🙂