Pizza na cienkim cieście z serem i suchą kiełbasą krakowską, która zastępuje popularne salami. Sprawdź mój przepis i przekonaj się jak pysznie wyszło.
Pizza na cienkim cieście z serem i suchą kiełbasą okazała się strzałem w dziesiątkę. Kiełbasa krakowska, której użyłam, należny do kiełbas tzw. suchych, a więc nie ma w sobie tyle wody, ile większość kiełbas. Bez wątpienia nadaje się jako substytut salami. Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pyyyychaaaaaa!
Pizza na cienkim cieście z serem i suchą kiełbasą
Przepis na sos pomidorowy do pizzy
Składniki:
- 2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego (najlepiej passaty)
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- duża szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze pokojowej) na kilka minut, żeby się “przegryzły”. W tym czasie można przygotować ciasto.
Przepis na ciasto na pizzę
Składniki ciasta na dwie duże pizze:
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków owsianych
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Dodatki:
- ulubiony żółty ser
- kiełbasa krakowska
Pizza na cienkim cieście z serem i suchą kiełbasą – jak zrobić
- Drożdże zasypać cukrem, lekko rozetrzeć – po chwili rozpuszczą się. Następnie wlać ciepłą wodę, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek – wymieszać.
- W osobnej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, sól, zioła i płatki owsiane.
- Połączyć składniki suche z mokrymi – zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części.
- Natłuszczonymi olejem dłońmi rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia – można pomóc sobie wałkiem do ciasta. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Żeby było chrupiące, a sos nie wsiąkał w ciasto, przesmarować je lekko olejem.
- Na ciasto nałożyć warstwę sosu pomidorowego, na sos starty żółty ser, a na serze plastry kiełbasy.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik (z blaszką w środku) do temperatury 220 stopni. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, wtedy pizzę z papierem przełożyć na blachę i piec przez maksymalnie kilkanaście minut – do lekkiego przyrumienienia.
- Piec najlepiej z włączonym termoobiegiem, jeśli nie mamy go, wtedy dobrze jest podwyższyć temperaturę do około 240 stopni.
Ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Jest więc niezwykle proste i szybkie. Przy dobrej organizacji w pół godziny mamy pyszną pizzę.
…pizza znikała w mgnieniu oka!
Dodatki do pizzy
Oprócz obowiązkowego dla niektórych ketchupu, warto do domowej pizzy przygotować sałatkę. Ja najczęściej przygotowuję dużą miskę sałatki Coleslaw, zrobionej z białej kapusty z dużą ilością sosu.
Czy ciasto musi urosnąć?
Ewo, trochę urośnie, jak to na drożdżowe przystało ?
Będę robić w niedzielę i też użyję kiełbasy 😀
Uwielbiam domową pizzę. Dziękuję za przepis :*
smacznego :*
Podoba mi się, że ciasto nie musi wyrastać, i to bardzo! Jak nas znowu najdzie na pizzę to tym razem, wypróbuję ten przepis na ciasto 🙂 Tak swoją drogą, nie znałam patentu na smarowaniem olejem żeby sos nie wsiąkał- toż to genialne jest! Ja często daję na pizzę (a także to tostów, zapiekanek itp.) tatrzańską- też świetnie się sprawdza 🙂 No i bardzo mi się podoba ten Twój nóż do pizzy 🙂
ten nóż dostałam od babci 🙂 pożaliłam się w rozmowie że nie mam porządnego noża, a za jakiś czas kurier przyniósł paczkę, a w niej wielka waliza z całym zestawem noży 🙂
Każdy dobry i szybki przepis na pizze przygarnę 😉
Polecam więc ten przepis, na pewno się sprawdzi ?☺️
Oj Małgorzato…Ty niedobra kobieto takie przysmaki, a ja dziś zapomniałam zabrać ze sobą drugie śniadanie. 🙁 Wygląda rewelacyjnie :))
Elu, jeśli chodzi o dręczenie głodnych, to Ty jesteś mistrzynią ;))))
Małgosiu, ślinka mi leci. Uwielbiam pizzę, a powinnam jej unikać. Mogę, ale bardzo łagodną. A te kiełbaski – parówki już udało mi się kupić. Są pyszne. Buziaki!
miałam okazję spróbować kilku rodzajów tych wędlin i chciałabym, aby ich jakość nie zmieniła się 🙂
Wspaniała pizza!
Ależ wygląda apetycznie! I jestem przekonana, że jeszcze lepiej smakuje! Przepis na pewno wykorzystam, bo lubimy domową pizze!!!
Pozdrawiam 🙂
polecam Madziu 🙂
Uwielbiam domowe pizze, mniam.
I teraz Szymon woła pizze, chyba musisz nas adoptować 😉
Szymon jest tak uroczym facetem, że z chęcią go zaadoptuję 😉
smaczna:)
Uwielbiam taką pizzę 😉 A w sumie to każdą pizzę uwielbiam 🙂 Daj kawałek :*
częstuj się, nie zabraknie dla nikogo :*
przepyszna 🙂
to zdjęcie z nadgryzionym kawałkiem poniżej pasa… ja też chce!
Karolina, ja Cię proszę! tylko bez takich mi tutaj 😉 ja wiem, że nie powinnam teraz Tobie odmawiać, no ale…. ;)))
zjadłabym 🙂 coś za mną chodzi dobra pizza! 🙂
ta jest bardzo dobra 😉