Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami – rozgrzewający, aromatyczny i sycący.
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami to idealne danie na chłodne dni. W sytuacji, kiedy szukamy pomysłu na szybki obiad, ale żeby było “konkretnie”, taki gulasz jest świetnym rozwiązaniem. Z dodatkiem pomidorów i pieczarek to połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki – do sosów nadają się rewelacyjnie.
Przepis na ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami
Składniki:
- około 500 g szynki wieprzowej(lub innego chudego kawałka wieprzowiny)
- 200 g pieczarek
- średnia cebula
- puszka pomidorów
- sól, ostra papryka – do smaku
- 3-4 liście laurowe
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 łyżek oleju
- ok. 3 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami
- Mięso opłukać w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć lekko mąką, strzepując jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć oprószone mąką mięso – powinno zrumienić się.
- Podsmażone mięso przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni, na której się smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę.
- Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki – wraz z sokiem oczywiście.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę – zagotować, przelać do garnka z mięsem i udusić do miękkości. Na koniec doprawić do smaku.
Sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania
Jednogarnkowe rozgrzewające danie z ciecierzycą, marchewką i kiełbasą – pyszne i sycące.
Chowder kukurydziany z boczkiem i tymiankiem – zupa z kukurydzą i ziemniakami, z aromatycznym dodatkiem boczku i tymianku. Niesamowicie sycące i pyszne danie, które polecam zwłaszcza na chłodne dni.
Wygląda wspaniale. Na ostro bardzo lubię!
ja też 🙂
Jedzonko na pewno pyszne, nie mogęjednak oderwać oczu od tego slicznego garnuszka 🙂
ale ma intensywny kolor! wow.. 😀
kolor jest od pomidorów 🙂 już nie mogę się doczekać świeżych, takich prosto z pola 🙂
Wygląda przepysznie!! <3
Zjadlabym 🙂
Mmmm… pyszności! Lubię takie gulasze 🙂
Wow wygląda bardzo smakowicie 😀
Wygląda pysznie:)
Na taką pogodę, która ostatnio króluje, Twoja propozycja Kochana, będzie idealnym pomysłem, aż mi ślinka leci 🙂
Piękne zdjęcia 😉
Taki gulasz, to ulubiona potrawa mojego męża. Moja – kiedyś, teraz muszę unikać ostrych potraw. Buziaki!!!
Basiu, dodaj słodkiej papryki zamiast ostrej 🙂
O tak, masz rację… Dlaczego mam od razu rezygnować… Buziaki!
smacznie wygląda:)
chyba spróbuję – brzmi pysznie:)
Przy takiej pogodzie (leje i wieje niesamowicie) taki gulasz idealnie by nas rozgrzał:)
o tak 🙂 "ciepłe wrażenia" zapewnione ;))))))
Jakie urocze to naczynko! A gulasz brzmi pysznie;)
naczynie świetnie sprawdza się do zapiekania 🙂 kupiłam je na wyprzedaży w jakimś ze sklepów sieciowych 🙂