2,3K
Podobno zima zaczyna odpuszczać i lada dzień zrobi się wiosennie. Podobno. Na razie jednak jest zimno i chyba większość z nas szuka do zjedzenia czegoś rozgrzewającego. Dania jednogarnkowe idealnie pasują na takie dni. Ja takie dania bardzo często robię w większej ilości, a potem mrożę w pudełeczkach. Kiedy mam bardziej zabiegany dzień i nie mam czasu na gotowanie, to wystarczy kilka godzin wcześniej wyjąć pudełeczko, a potem już tylko zagotować zawartość i obiad gotowy. W zależności od tego ile dodacie płynu, możecie otrzymać zupę lub gęste danie.
Składniki:
500 g marchwi
1 puszka ciecierzycy
1 większa ostra papryczka
1 średnia cebula
4 większe ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 ml wody
około 120 ml gęstego soku z pomidorów
sól do smaku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego kuminu
opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy
słodka śmietanka lub mleczko kokosowe
Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i posiekać ją drobno. Marchew obrać, pokroić w kostkę wielkości zbliżonej do wielkości ciecierzycy.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć lekko cebulę. Dodać czosnek i posiekaną papryczkę, mieszając smażyć jeszcze około 1 minutę. Po tym czasie wsypać pokrojoną marchew, wlać wodę. Pod przykryciem gotować całość na niewielkim ogniu aż marchewka będzie prawie miękka. Dodać odsączoną ciecierzycę, przyprawić solą, słodką papryką i kuminem. W wersji z kiełbasą: dodać pokrojoną w plasterki dowolną kiełbasę. Ja użyłam domowej, mocno suszonej. Całość gotować jeszcze przez około 2 minuty.
Przed podaniem wlać słodką śmietankę lub kokosowe mleczko w dowolnej ilości.
To danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu nabiera więcej smaku.
Przed podaniem wlać słodką śmietankę lub kokosowe mleczko w dowolnej ilości.
To danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu nabiera więcej smaku.
Ciecierzyca jest bardzo wartościowym odżywczo produktem
Warto jeść ciecierzycę, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów kulinarnych, jest także bardzo wartościowa odżywczo. Może stanowić zamiennik mięsa ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnego białka. Jeśli lubisz ciecierzycę lub chcesz się z nią zaprzyjaźnić, to sprawdź także i te przepisy: