1,6K
Najbardziej aksamitne i kremowe zupy są z ziemniaków. (Zawdzięczają to skrobi ziemniaczanej.) Nawet niewielki ich dodatek sprawia, że zupa nabiera gęstości i takiej miękkości. Jestem wielką fanką ziemniaków, a zupy ziemniaczane są chyba moimi ulubionymi. Wystarczy dodatek o zdecydowanym smaku, a zyskują inny smak i aromat. Dzisiaj ziemniaki połączyłam z porem i to był bardzo dobry pomysł. Zupa oprócz posmaku pora, zyskała delikatnie zielony odcień. Nie straciła jednak nic ze swojej aksamitności. Polecam.
Składniki na 3-4 porcje:
500 g ziemniaków
500 g pora
3 duże ząbki czosnku
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
750 ml wody
dodatkowo pestki z dyni
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Posiekać.
Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli.
W garnku rozgrzać olej, dodać por i mieszając co jakiś czas podsmażyć. Kiedy tylko zacznie się rumienić, wtedy dodać ziemniaki. (Por nie może zbrązowieć.) Dolać wodę, wsypać sól do smaku i całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać czosnek.
Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładko blenderem. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Na końcu wlać słodką śmietankę i całość wymieszać.
Na talerzu zupę posypać pestkami dyni, mogą być podprażone na suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami.
Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: