1,6K
Ta sałatka przywołuje wiosnę i słońce. Jest żółto-zielona, a to przecież kolory dominujące właśnie wiosną. Idealnie będzie wyglądać na wielkanocnym stole. Majonez można wymieszać z naturalnym jogurtem, ale czy warto na świątecznym stole rezygnować z majonezu?
Sałatka jest dość lekka, bardzo świeża i delikatnie chrupiąca.
Sałatka jest dość lekka, bardzo świeża i delikatnie chrupiąca.
Jeśli zależy Wam na świeżości i właśnie tej chrupkości sałatki, to wystarczy majonez (lub majonez z jogurtem) dodać przed samym podaniem sałatki na stół.
Składniki:
7 jajek
1 puszka kukurydzy
1 sałata rzymska
1 średni seler naciowy
majonez
sól i pierz do smaku
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. 4 jajka pokroić w grubszą kostkę, 3 w ćwiartki.
Seler naciowy dokładnie opłukać. Odciąć łykowate końcówki. Pokroić w nieduże kawałki.
Sałatę rzymską opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w paseczki średniej wielkości.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Do miski wsypać sałatę, seler naciowy, kukurydze i jajka pokrojone w kostkę. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na górze sałatki poukładać ćwiartki jajek.
Jeśli zależy Wam, aby świąteczne sałatki były naprawdę wyjątkowe, to zamiast kupować majonez w sklepie, zróbcie go samodzielnie w domu. To naprawdę jest bardzo proste! W zamian otrzymacie smak, jaki Wam odpowiada i tylko zdrowe składniki.