Kasza pęczak z kiszoną cytryną, ogórkiem i pomidorem w postaci prostej sałatki. Doskonała jako lekka przekąska lub samodzielne danie – na przykład na pierwsze lub drugie śniadanie.
Kasza pęczak (lub jak wolą niektórzy pęcak – obie formy są dozwolone) nie była kiedyś na liście moich ulubionych produktów. Jakoś nie kojarzyła mi się dobrze z różnych powodów. Od kilku lat jednak wręcz ją uwielbiam – podobnie zresztą jak i inne kasze. Kasze to w ogóle jedno z najlepszych źródeł węglowodanów w diecie człowieka. Zawierają również potas, cynk, magnez, żelazo, witaminy z grupy B. Energia ze wspomnianych przeze mnie węglowodanów uwalnia się powoli, co sprawia, że po zjedzeniu dania z kaszami, dłużej odczuwamy sytość.
Kiedyś używano ich w kuchni głównie jako dodatek do drugich dań czy do zup. Obecnie kasze, także kasza pęczak, to pyszna podstawa do najprzeróżniejszych sałatek. Moja dzisiejsza sałatka to najbardziej podstawowa wersja sałatki z kaszą. Ogórek, pomidor i dla zaostrzenia smaku kiszona cytryna, którą bardzo lubię. Staram się przez cały rok mieć pod ręką kilka kiszonych cytryn, bo pysznie komponują się w sałatkach i nie tylko. Są bardzo orzeźwiające i lekkie, choć nie każdemu ten aromat przypada do gustu. Mimo wszystko warto przynajmniej spróbować jak smakują.

Kasza pęczak z kiszoną cytryną, ogórkiem i pomidorem – przepis na sałatkę
Składniki sałatki:
- ok. 400 g kaszy pęczak
- 4-5 średnich ogórki (u mnie gruntowe)
- 3 średnie pomidory
- 1 większa cytryna kiszona
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- mały pęczek natki pietruszki
Jak zrobić sałatkę z kaszą – sposób wykonania
- Kaszę pęczak ugotuj na sypko i wystudź dobrze. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej lub wykorzystać to, co zostanie z obiadu.
- Ogórki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na 4 części, a potem w plasterki.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki – takie, jak lubisz.
- Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj na dowolną grubość.
- Cytrynę wyjmij z zalewy i pokrój ją w niedużą kostkę.
- Pomidory, natkę pietruszki, ogórki i cytrynę wymieszaj z kaszą.
- Całość przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Możesz również dodać nieco wody z zalewy cytrynowej jeśli ten smak i zapach lubisz szczególnie mocno.
- Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kiszona cytryna – zrób ją samodzielnie w domu
Kiszona cytryna to nic egzotycznego, możesz ją łatwo i prosto zrobić w domu – jak? Potrzebujesz kilka cytryn do zakiszenia oraz połowę ich ilości do wyciśnięcia soku. Czyli na przykład 5-6 cytryn do zakiszenia plus 3 cytryny, aby wycisnąć z nich sok. Do tego mniej więcej po półtorej łyżki soli na 1 cytrynę. Każdą z cytryn wyszoruj porządnie i sparz krótko wrzątkiem. Następnie cytryny do kiszenia ponacinaj z góry do dołu, mniej więcej do 4/5 ich “wysokości”. Każdą z cytryn natrzyj łyżką soli od środka, a następnie ciasno upchnij do słoika. Na wierzch wysyp resztę soli i wlej sok cytrynowy, który wyciśniesz z tych “dodatkowych” cytryn. Możesz dodać przyprawy takie jak na przykład liść laurowy, imbir, pieprz, goździki i tak dalej, ja jednak nie dodaję nic poza solą. Słoiki dopełnij letnią, przegotowaną wodą. Pamiętaj, aby cytryny były całkowicie zanurzone w zalewie.
Tak przygotowane cytryny odstaw (po zakręceniu słoików) w ciemne miejsce kilka tygodni. reguły wystarczą 3-4, aby cytryny zaczęły nabierać smaku. Po tym czasie przełóż je do lodówki – mogą tam stać nawet kilka miesięcy. U mnie rekordzistki stały prawie dwa lata.
