Kolorowa sałatka z letnich warzyw, z dodatkiem żółtego sera – kolorowo, pysznie i lekko. To bardzo uniwersalny sposób na sałatkę do obiadu lub jako samodzielne danie.
Na skróty
Kolorowa sałatka z letnich warzyw może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Na śniadanie, lunch do pracy czy szkoły, a także jako lekka kolacja. W sezonie świeżych warzyw, takie sałatki robię w większej ilości i przechowuję w lodówce nawet 2-3 dni. W związku z tym, że nie przyprawiam ich zaraz po przygotowaniu, nie tracą na świeżości i jędrności. Niestety sól zawarta w sosach sałatkowych nie działa zbyt apetycznie na warzywa. Stają się one miękkie, jakby sparzone i znacznie mniej apetycznie wyglądają – polecam metodę doprawiania bezpośrednio przed podaniem.
Od kilku lat zdecydowaną większość sałatek przygotowuję właśnie w ten sposób. Sprawdza się to w sytuacji, kiedy przykładowo spodziewam się gości. Spokojnie mogę przygotować jedzenie dzień wcześniej bez obaw, że warzywa będą wyglądać nieapetycznie.
Przepis na kolorową sałatkę z letnich warzyw z dodatkiem żółtego sera
Składniki na dużą porcję:
- 5-5 liści kapusty pekińskiej
- 1/4 średniej sałaty lodowej
- 1 nieduża papryczka chili (świeża)
- 1 większy pomidor
- 1 większy świeży ogórek
- 1 średnia marchewka
- ok. 100 g ulubionego żółtego sera
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 3 większe ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Oczywiście na początek wszystkie warzywa należy umyć i osuszyć.
- Sałatę lodową “poszarp” na mniejsze kawałeczki, a kapustę pekińską pokrój.
- Pomidora pokrój w kostkę dowolnej wielkości, uprzednio wykrawając twardy środek.
- Ogórek przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój w plasterki – raczej w ćwierć plasterki 😉
- Ostrą papryczkę posiekaj bardzo drobno, a jeśli lubisz ostre smaki, to razem z pesteczkami.
- Czosnek obierz i również bardzo drobno posiekaj.
- Marchew obierz, zetrzyj na wiórki na drobnej, jarzynowej tarce.
- Seler naciowy pokrój w plasterki dowolnej grubości.
- Żółty ser zetrzyj na grubej, jarzynowej tarce lub pokrój w niezbyt dużą kostkę.
- Na koniec wszystkie składniki wymieszaj razem w misce.
Z jakim sosem podać kolorową sałatkę z letnich warzyw
Takie sałatki najlepsze są z ziołowymi sosami typu vinaigrette (winegret) lub jogurtowymi. Pysznie sprawdzają się również smakowe oleje, na przykład z pestek dyni lub ziołowe. W ostateczności odrobina majonezu również będzie pasować. Jak często zaznaczam, warto sałatki przyprawiać bezpośrednio przed podaniem, aby warzywa nie straciły na chrupkości pod wpływem soli zawartej w sosach. Możesz przygotować 2-3 sosy, podać je w osobnych naczyniach. Po nałożeniu sałatki na talerz wystarczy polać ją wybranym sosem i lekko przemieszać.
Szybki sos ziołowy do sałatki
Posiekaj drobno po 1 łyżce natki pietruszki i szczypiorku. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, sól na czubku noża oraz świeżo mielony pieprz do smaku. Wlej 2-3 łyżki soku z cytryny i wymieszaj wszystko do połączenia. Na koniec wlej 4-5 łyżek oliwy lub ulubionego oleju i ponownie wymieszaj.
Spodobała Ci się kolorowa sałatka z letnich warzyw? Zobacz inne przepisy na proste i szybkie sałatki
Jeśli lubisz sałatki, a zwłaszcza takie, które nie wymagają zbyt dużo czasu i nie składają się z wymyślnych składników – wypróbuj poniższe.
Sałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasolą – jest kolorowa i sycąca. Możesz zabrać ją ze sobą do pracy, bo dzięki makaronowi i fasol może zastąpić pełnowartościowy posiłek. To również dobry sposób na zagospodarowanie resztek makaronu, jaki pozostał po obiedzie.

Sałatka z ciecierzycy i kaszy kuskus – z dodatkiem aromatycznej oliwy ziołowo-pieprzowej. To kolejny pyszny sposób na smaczny i zdrowy lunch lub drugie śniadanie. Białko, minerały, węglowodany i witaminy w jednej prostej i pysznej sałatce!

Wszystkie sałatki z mojego znajdziesz w jednym miejscu, wystarczy, że wejdziesz w link Przepisy na pyszne i proste sałatki.
Brzmi smacznie. Bardzo chętnie spróbuję
Kolorowa sałatka jak lato. Bardzo podobają mi się składniki, które włożyłaś do sałatki. Można ją jeść o każdej porze dnia.
O tak, bardzo uniwersalny zestaw.
Daję pięć gwiazdek! Kupiłaś mnie! Wszystko co Chrupie świeże jest i sezonowe pożeram garściami! Nieprawdopodobne zdjęcia, mam wrażenie że to wszystko leży przede mną i pachnie!
Kasiu, dziękuję. Częstuj się 🙂
Uwielbiam kolorowe sałatki, często robię, ale takiej z dodadkiem sera jeszcze nie jadłam. Dziękuję za inspirację, na pewno wypróbuję 🙂
Edyta, ser dodaje kaloryczności, ale także i fajnego posmaku. Wykorzystaj swój ulubiony 🙂
Taka kolorowa sałatka z letnich warzyw wydaje się być smacznym i wszechstronnym daniem, które można podać prdy wielu okazjach 🙂 a ja lubię takie sałatki także przepis zabieram 😉
Sałatka na każdą okazję 😉