Kanapka z tuńczykiem a’la Subway, z serem i warzywami może być pełnowartościowym posiłkiem. Zrób ją i ciesz się pysznym smakiem.
Kanapka z tuńczykiem a’la Subway to moja wersja jednej z kultowych subwayowskich kanapek. Delikatnie pieczywo wypełnione pysznymi dodatkami – to musi smakować 😉 Postanowiłam więc namówić Cię do samodzielnego zrobienia w domu – najpierw pasty tuńczykowej, a potem kanapki. Możesz ją podać na ciepło lub na zimno, zjeść od razu lub zapakować i zabrać ze sobą. Proporcje traktuj orientacyjnie i finalnie kieruj się własnymi upodobaniami.
Na skróty
Kanapka z tuńczykiem a’la Subway – przepis
Do zrobienia tej kanapki wykorzystaj bagietkę, bułkę paryską lub zwykłą bułkę, a nawet chleb tostowy. Tak naprawdę pieczywo stanowi tutaj coś w rodzaju tła, a smak tworzą dodatki. To również dobra okazja, aby wykorzystać czerstwe pieczywo, na które nie ma już w domu chętnych. Po podgrzaniu nikt się nie zorientuje przecież, że przed chwilą ten chlebek nie zachwycał 😉 Ilość pasty z tuńczyka powinna wystarczyć na kilka kanapek, ale to zależy od tego, jak duże będą 😉
Składniki
- pieczywo – bagietka lub bułka
- 120 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/5 łyżeczki mielonego czosnku
- sól do smaku
- świeży ogórek
- pomidor
- czerwona cebula
- plastry ulubionego sera – u nie gouda
- sałata
- opcjonalnie prażona cebulka
Jak zrobić kanapkę z tuńczykiem a’la Subway
Na początek przygotuj pastę z tuńczyka. Odsącz tuńczyka o ile to konieczne, a potem przełóż go do miseczki i dodaj majonez, pieprz, czosnek. Wymieszaj wszystko razem przyprawiając solą według własnego smaku.
Wskazówka. Nie polecam używać tuńczyka w oleju, gdyż jest moim zdaniem dość tłusty i ciężki do takiej pasty. Ewentualnie, jeśli nie masz pod ręką innego niż ten w oleju, odsącz go bardzo dokładnie na gęstym sicie, potrząsając delikatnie co jakiś czas. Sam olej możesz wykorzystać później na przykład robiąc sos do makaronu.

Pora na pozostałe składniki.
Ogórek obierz lub pozostaw w skórce – tak jak wolisz. Pokrój go w średniej grubości plastry.
Pomidora również pokrój w plastry, ale nieco grubsze. Dobrze jest go kroić w poprzek, odcinając na początek końcówkę “z ogonkiem”, wtedy plastry nie rozpadają się.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Kiedy masz już gotowe dodatki, zajmij się pieczywem. Ja wykorzystałam bagietkę, ale Ty możesz użyć zwykłej bułki lub nawet chleba – to, co masz pod ręką i co lubisz.
Bułkę przekrój wzdłuż i wstaw ją do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) na kilka-kilkanaście minut. Powinna delikatnie przypiec się, ale nie za bardzo, aby nie stała się twarda. Możesz również użyć opiekacza, nawet takiego tradycyjnego do tostów.
Na jedną część opieczonego pieczywa nałóż pastę z tuńczyka – tak grubo, jak tylko chcesz.
Na tuńczyku ułóż: sałatę, ser, pomidory i ogórki. Posyp z wierzchu posiekaną czerwoną cebulką oraz cebulką prażoną. Na górę nałóż drugą część pieczywa i lekko dociśnij.
Twoja kanapka z tuńczykiem a’la Subway jest gotowa 🙂

Kanapkę z tuńczykiem a’la Subway możesz pokroić na mniejsze kawałki. W każdy z nich wbić wykałaczkę lub ozdobny patyczek jak do koreczków. Ułożone na tacy mogą być świetną imprezowa przekąską 🙂

Pastę z tuńczyka możesz wykorzystać także do innych kanapek, a także jako farsz do naleśników. Możesz ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni o ile będzie w zamkniętym opakowaniu.
Zobacz także inny dodatek a’la Subway
Sos sweet onion a’la Subway pojawił się na blogu kilka lat temu. Słodkawy, z makiem i o ciekawym smaku również jest pysznym dodatkiem nie tylko do kanapek. Ciekawe czy ten sos jeszcze jest w ofercie Subway? 🙂 W każdym razie warto przynajmniej go spróbować – ja polecam 🙂

Nie masz pod ręką majonezu? Zrób go samodzielnie w domu – tradycyjnie lub z ugotowanych jajek.
Majonez tradycyjny – kliknij po przepis.

Majonez z ugotowanych wcześniej jajek – kliknij po przepis.
Wspaniała kanapka, ileż w niej smaków – prawdziwa smakowa bomba, skuszę się na nią na bank, jest wyjątkowa.
Justyna, polecam Ci 🙂 Jest pyszna 🙂