9,5K
Przepis na sos sweet onion a’la Subway
Sosy do kanapek, warzyw czy kurczaka, które czasami jemy sieciowych restauracjach i barach można przygotować w domu. Z naturalnych składników i bez sztucznych dodatków. Pysznie i zdrowo.
Przepis na ten sos znalazłam na kanale youtubowym Piotra Ogińskiego z Kocham Gotować. Sos sweet onion jest podawany w Subway i uwielbiany przez wielu bywalców. Można go w prosty i szybki sposób przygotować w domu, bo to najzwyklejszy słodki sos cebulowy. Możecie użyć go do kanapek, warzyw czy kurczaka, sprawdzi się podczas piknikowej wyprawy. Po spróbowaniu go, sami znajdziecie najlepsze zastosowania ?kocham-gotowac.blogspot.com
Przepis na sos sweet onion a’la Subway
Składniki:
1/2 średniej cebuli
250 ml wody
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka maku
Cebulę obrać i drobno posiekać. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i miód. Całość gotować na niewielkim ogniu przez około 1 minutę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do sosu i mieszając gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Sos przelać na sitko np. do miseczki lub drugiego garnuszka. Cebulę odcedzić lub przetrzeć częściowo. Na końcu do sosu dodać mak i wymieszać. Ja użyłam suchego mielonego maku, więc na zdjęciu wydaje się, że jest go więcej.
Czy takie sosy wolicie kupić gotowe w sklepie, czy może robicie je sami w domu?
Jeśli robicie samodzielnie, to spróbujcie także sosu słodko-kwaśnego z chilli i czosnkiem.
Jak długo taki gotowy sos może stać?
Julia, myślę, że spokojnie 3-4 dni postoi w lodówce. Gdybyś chciała dłużej go przechować, to możesz wrzący sos przelać do wyparzonego słoiczka, zakręcić go i odstawić. Niemniej jednak też trzymałabym go w lodówce.
A DLACZEGO TU JEST PO ANGIELSKU ?????
Do POLAKOW POLKA po ANGIELSKU???
Po co ten BELKOT? Po conte ZALOSNE POPISY? Przed kim? Anglicy nie beda gotowac pani sosiw, WOLA swoje, zapewniam.
Szczegolnie kucharki upodobaly sobie MOWIENIE PO ANGIELSKU .
Pomaga to im moze w poniesieniu poczucia wlasnej wartosci w jraju gdzie TVNy i GWna calkowicie juz zgniotly Polskosc.
Szanowny Panie.
Zacznijmy od tego, że ten sos tak się właśnie nazywa. Taką nazwę otrzymał w Subway, skąd pochodzi, więc nie ma powodu zmiany nazwy.
A teraz przyjrzyjmy się Pana polskości. Polak kultywujący polskość przede wszystkim mówi i pisze po polsku. Wstydem dla Polaka jest pisać tak niechlujnie jak Pan i nie stosować polskich znaków diakrytycznych. Nie rozumiem Pana arogancji i napastliwego tonu, ale to chyba taka “zaleta” jednej ze stron politycznych: opluć, wyzwać, upodlić i nabrudzić nawet tam, gdzie nikt nie zaprasza.
Dla swojego poczucia wysokiej (niewątpliwie) godności, bardzo proszę o wylewanie swoich frustracji życiowych poza moim blogiem. Tutaj rozmawiamy o jedzeniu, więc wszelkiego rodzaju nieprzyjemne zapachy ze zgniłych umysłów, nie są mile widziane.
Z wyrazami szacunku.
W Przepisie ewidentnie brakuje musztardy stołowej.
Karol, dziękuję za uwagę.
Jak wspomniałam we wstępie, przepis zaczerpnęłam z kanału Kocham Gotować. Nie było tam nic o musztardzie.
Jak będę robić ten sos, to dodam musztardę. Zobaczymy jak smakuje ?