Sosy do kanapek, warzyw czy kurczaka, które czasami jemy sieciowych restauracjach i barach można przygotować w domu. Z naturalnych składników i bez sztucznych dodatków. Pysznie i zdrowo.
Przepis na ten sos znalazłam na kanale youtubowym Piotra Ogińskiego z Kocham Gotować. Sos sweet onion jest podawany w Subway i uwielbiany przez wielu bywalców. Można go w prosty i szybki sposób przygotować w domu, bo to najzwyklejszy słodki sos cebulowy. Możecie użyć go do kanapek, warzyw czy kurczaka, sprawdzi się podczas piknikowej wyprawy. Po spróbowaniu go, sami znajdziecie najlepsze zastosowania 😊
Przepis na sos sweet onion a’la Subway
Składniki:
1/2 średniej cebuli
250 ml wody
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka maku
Cebulę obrać i drobno posiekać. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i miód. Całość gotować na niewielkim ogniu przez około 1 minutę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do sosu i mieszając gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Sos przelać na sitko np. do miseczki lub drugiego garnuszka. Cebulę odcedzić lub przetrzeć częściowo. Na końcu do sosu dodać mak i wymieszać. Ja użyłam suchego mielonego maku, więc na zdjęciu wydaje się, że jest go więcej.
Czy takie sosy wolicie kupić gotowe w sklepie, czy może robicie je sami w domu?
Jeśli robicie samodzielnie, to spróbujcie także sosu słodko-kwaśnego z chilli i czosnkiem.
4 komentarze
Jak długo taki gotowy sos może stać?
Julia, myślę, że spokojnie 3-4 dni postoi w lodówce. Gdybyś chciała dłużej go przechować, to możesz wrzący sos przelać do wyparzonego słoiczka, zakręcić go i odstawić. Niemniej jednak też trzymałabym go w lodówce.
W Przepisie ewidentnie brakuje musztardy stołowej.
Karol, dziękuję za uwagę.
Jak wspomniałam we wstępie, przepis zaczerpnęłam z kanału Kocham Gotować. Nie było tam nic o musztardzie.
Jak będę robić ten sos, to dodam musztardę. Zobaczymy jak smakuje 👍