Co zrobić z kwiatów czarnego bzu? Mają one działanie przeciwbólowe, wykrztuśne, antywirusowe, moczopędne i przeciwzapalne. A oprócz tego pięknie pachną i smakują.
Na skróty
Co zrobić z kwiatów czarnego bzu, które są bardzo cenne zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych infekcji? Kwiaty bzu czarnego działają napotnie, wykrztuśnie i przeciwgorączkowo. Wspomagają również oczyszczanie organizmu, gdyż aktywizują wydalanie niekorzystnych produktów przemiany materii wraz z moczem. Naparem z kwiatów bzu można również pielęgnować skórę, także tą najdelikatniejszą, czyli pod oczami.
Przetwory z kwiatów czarnego bzu – co zrobić z kwiatów bzu czarnego
Kwiaty czarnego bzu nadają się do suszenia, przygotowywania octów, syropów, lemoniad, nalewek. Pięknie pachną, a herbatki, napoje czy syropy z ich dodatkiem są naprawdę przepyszne. Jak można ten aromat określić? Po prostu bardzo lekki, rześki i…kwiatowy. Wielbiciele takich zapachów na pewno nie zawiodą się.
Kiedy i jak zbierać kwiaty czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu zbieraj najlepiej w słoneczny dzień, nie po deszczu. Mają dużo pyłku kwiatowego, więc ani wiatr, ani tym bardziej deszcz nie są dobrym czasem na zbiór. Wybieraj te baldachy, które mają jak najbardziej rozwinięte kwiaty i ścinaj je delikatnie, aby stracić jak najmniej pyłku.
Następnie ścięte kwiaty rozłóż na białym prześcieradle lub innej białej tkaninie. To pozwoli wszystkim “mieszkańcom” wyjść z kwiatów. Pozostaw w ten sposób kwiaty na około 2-3 godziny.
Do suszenia podziel je na mniejsze kawałki odcinając ostrymi nożyczkami od łodyżek. W takiej formie nadają się do suszarek. Jeśli chcesz suszyć je w przewiewnym miejscu, to wystarczy, że zwiążesz je sznurkiem po 2-3 baldachy i zawiesisz gdzieś wyżej. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza.
Jeśli chcesz zrobić z nich syrop, lemoniadę lub nalewkę, to również ostrymi nożyczkami odcinaj kwiatki. Najlepiej robić to bezpośrednio nad naczyniem, co zapobiegnie utracie pyłku.
Co zrobić z kwiatów czarnego bzu – przepisy
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- 5-6 baldachów kwiatów czarnego bzu
- ok. 1 litr wody
- 1 średnia cytryna
- cukier do smaku (lub miód czy dowolny słodzik)
Kwiaty poodcinaj od łodyżek i zalej wrzątkiem. Możesz postawić garnek na ogniu i jeszcze wszystko razem zagotować.
Odstaw pod przykryciem do wystudzenia – nawet na kilkanaście godzin, wtedy lemoniada nabierze najbardziej intensywnego smaku i aromatu.
Następnie przecedź napar, a kwiaty odrzuć.
Cytrynę wyszoruj, sparz i wyciśnij z niej sok. Dodaj do naparu, posłodź do smaku i wstaw do lodówki, aby schłodziła się.
Podawaj z plasterkami cytryny i ewentualnie kostkami lodu.
Musująca lemoniada a’la “szampan” – pachnąca, pyszna i doskonała na upalny dzień
Składniki:
- około 10 świeżych baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 szklanka cukru
- 3-4 litry wody
- 2 większe niewoskowane cytryny
Cytrynę wyszoruj porządnie, sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki.
Do słoja włóż odcięte od łodyżek kwiatki, dodaj plasterki cytryny – poukładaj to naprzemiennie.
Cukier rozpuść w wodzie i przelej do słoja z kwiatami i cytryną.
Słój przykryj tkaniną lub kawałkiem ręcznika papierowego i przewiąż – odstaw w ciepłe miejsce. Ja stawiam na kuchennym parapecie.
Mieszaj wszystko 1-2 razy dziennie wyparzoną plastikową lub drewnianą łyżką.
Pierwsze oznaki fermentacji powinny się pokazać po 2 dniach. Odczekaj jeszcze kolejne 2, aby było sporo “bąbelków”.
Przecedź wszystko przez gęste sito lub gazę. Kwiaty i cytrynę wyrzuć, a powstały napój przelej do butelek i trzymaj w lodówce. Pamiętaj, aby nie napełniać butelek do końca, gdyż napój fermentuje.
UWAGA
Kwiaty czarnego bzu mają w sobie toksyczne glikozydy cyjanogenne. Można je znaleźć praktyczne w każdej części, ale głównie w niedojrzałych owocach i kwiatach. Dezaktywują się w trakcie obróbki termicznej, więc w tej lemoniadzie są aktywne. To oznacza, że nie powinno się jej spożywać w zbyt dużych ilościach ani podawać dzieciom. Traktujmy ten napój jako coś do posmakowania, a nie gaszenia pragnienia w upalne dni.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – doskonały na jesienne i zimowe infekcje
Składniki:
- kwiaty czarnego bzu – po odcięciu od łodyżek powinno ich być mniej więcej 2,5 litra
- 1,5 litra wody
- 2-3 średnie cytryny
- 1 kg cukru
Cytryny wyszoruj, sparz wrzątkiem i wyciśnij z nich sok.
Kwiaty zalej wodą, dodaj sok cytrynowy i całość zagotuj. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i zblenduj wszystko razem. W ten sposób z rośliny uda się wydobyć jeszcze więcej dobroczynnych substancji. Możesz również zmielić kwiaty w maszynce do mięsa przed zagotowaniem.
Garnek przykryj i odstaw na około 24 godziny.
Następnego dnia przecedź, dosyp cukier i zagotuj.
Wrzący syrop wlewaj do umytych i wyparzonych słoiczków. Wystarczy dobrze zamknąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia. Ewentualnie pasteryzować te, których zakrętki nie są wklęśnięte.
Dlaczego warto mielić kwiaty bzu przed obróbką
Komórki niechętnie oddają składniki do wody. Mielenie rozrywa ściany komórkowe i uwalnia flawonoidy, olejki, nitrylozydy, garbniki, fenolokwasy i in. substancje. Gdy nie rozdrobnimy surowca to śmiało powiem: 30-40% czynnych składników po odcedzeniu wywalamy do kanalizacji czy na kompost. To tylko pozór, że napar, czy odwar ekstrahuje całość substacji zawartych w tkankach roślinnych.
dr Henryk Różański
https://rozanski.li/221/bez-czarny-sambucus-nigra-linne-w-fitoterapii-praktycznej-czas-zbioru-kwiatw/
Przepisy zaczerpnęłam od mojej serdecznej koleżanki Agnieszki, która jest – najogólniej ujmując – znawczynią i pasjonatką natury. Na stronie internetowej PortalZen możesz przeczytać jej artykuły m.in. na temat ziół i octów oraz przetworów z nich. Serdecznie zapraszam.
Domowa apteczka
Sprawdź moje przepisy na inne naturalne preparaty wspomagające zdrowie i kondycję, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Oksymel, czyli połączenie miodu i ziołowego maceratu na occie, to prawdziwe koło ratunkowe w sytuacji przeziębienia czy grypy. Zrobisz go naprawdę prosto i z produktów, jakie w większości domów przeważnie są pod ręką. Skuteczność oksymelu zadziwia każdego, kto styka się z nim pierwszy raz.

Syrop z pigwy robiony na zimno to przede wszystkim bogactwo witaminy C. Zawiera jej 15 mg na 100 g pigwy. Oprócz tego pigwa zawiera spore ilości pektyn, garbników, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu, miedzi i magnezu. To połączenie pomaga nam radzić sobie z infekcjami i przeziębieniami.

Nigdy nie wykorzystywałam kwiatów bzu. Bym musiała zagłębić się w temacie
Oprócz wielu wartości mają niesamowity zapach. Polecam.
Czarny bez to niezwykły składnik wielu zdrowych nalewek I syropów. Moja babcia, a potem moja mama zawsze przygotowywały wiele takich specjałów.
Już niedługo będą owoce czarnego bzu 🙂
Cieszę się, że podzieliłeś się tym artykułem na temat właściwości i zastosowań kwiatów czarnego bzu. Rzeczywiście, te kwiaty mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Kwiaty czarnego bzu są naprawdę niesamowite i mają wiele zastosowań, szczególnie podczas jesiennych i zimowych infekcji. Ich działanie przeciwbólowe, wykrztuśne, antywirusowe, moczopędne i przeciwzapalne może przynieść ulgę w przypadku różnych dolegliwości 🙂
Przepisy na mikstury z tego bzu chętnie przygarnę 🙂
Jesteśmy tak przesyceni chemią, że warto sięgać po naturalne sposoby.
Te kwiaty są niezwykłe. Czekam na nie na początku czerwca niecierpliwie. Wspaniale, że i Ty jesteś fanką bzowych przetworów. U mnie obowiązkowa jest – nalewka, syrop, lemoniady i ocet.
Nalewki zrobiłam w tym roku zdecydowanie za mało 😉 …