Syrop z pigwy robiony na zimno – wspomagający odporność dodatek do herbaty i deserów. Domowa apteczka z natury.
Syrop z pigwy robiony na zimno to jedno z najlepszych źródeł witaminy C i odporności. Zbliża się przecież najlepsza pora na zbieranie pigwy i pigwowca. Dopiero po pierwszych przymrozkach pigwa jest najlepsza na robienie z niej przetworów. Bez przetwarzania nie da się chyba jej zjeść, gdyż jest bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała.
O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną) nie trzeba chyba wspominać? Już nasze praprababcie wiedziały, że to skarbnica witaminy C (15 mg na 100 g pigwy) i substancji wspomagających odporność. Garbniki, pektyny, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, miedź – to wszystko wpływa na naszą podatność na infekcje, a także na radzenie sobie z przeziębieniami, kiedy już nas dopadną. Warto sięgnąć po pigwę i przygotować z niej przetwory, które przez cały chłodny sezon będą nas wspomagać. Co można zrobić z pigwy? Między innymi syropy, soki, konfitury, nalewki czy wino. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo można zrobić syrop, który osłodzi nam nie tylko herbatę, ale także może stanowić wspaniały dodatek np. do kaszy na gęsto.
Jak przygotować syrop z pigwy?
- Owoce pigwy myjemy i osuszamy.
- Przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne – nie obieramy ze skóry.
- Każdą ćwiartkę dzielimy na mniejsze kawałki.
- Owoce przekładamy do naczynia (najlepsza byłaby duża szklana miska lub duży słoik) i zasypujemy cukrem – na każdy 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru. Wszystko razem trzeba przemieszać, przykryć i odstawić na około 4-7 dni, najlepiej w chłodniejsze miejsce, ale nie do lodówki.
- 2-3 razy dziennie dobrze jest wszystko razem wymieszać.
- Pod wpływem cukru owoce zaczną puszczać sok, a same będą powoli ciemnieć. Po kilku dniach zacznie się tworzyć owocowy syrop. Czym dłużej postoi, tym więcej go będzie i będzie bardziej aromatyczny.
Syrop z pigwy jest gotowy
Kiedy owoce będą już wyglądały jak podsuszone, a naczynie wypełni się syropem, można go zlać do słoików. Taki syrop spokojnie w lodówce postoi nawet do 2 tygodni. Kiedy jednak chcemy zrobić go więcej, wtedy wystarczy wyparzyć słoiczki, a sam syrop zagotować i wrzący wlać do słoiczków. Dobrze zakręcone i odwrócone do góry dnem zamkną się doskonale i nie trzeba będzie ich pasteryzować.
W taki prosty sposób, przy minimum wysiłku, mamy zdrowy syrop do wody, herbaty czy do deserów.
Przetwory z pigwy lub pigwowca – co można zrobić z pigwy
W ubiegłym roku z pigwy, a właściwie z owoców pigwowca, robiłam pyszną konfiturę do herbaty. Spróbujcie też i tego sposobu na brzydką pogodę, która często obdarowuje nas kaszlem i katarem.