1,1K
Dzisiejsze ciasto powstało z myślą o mojej przyjaciółce, która właśnie dzisiaj ma urodziny. Emilia dostała ode mnie to ciasto jeszcze ciepłe i wiem, że sprawiło jej więcej radości niż najwymyślniejszy prezent. Łatwiej byłoby iść do sklepu i coś kupić, ale…to byłoby niedbałe i nieco lekceważące. Tym bardziej, że wiem, że lubi moje ciasta. Wiecie co? to bardzo miłe sprawiać komuś radość.
Zamiast tortu z ciężkim kremem, lepiej poczęstować ciastem ze zdrowymi migdałami i gruszką, w którym jest bardzo niewiele cukru, a mimo to jest pyszne.
Emilko, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin ?
Zamiast tortu z ciężkim kremem, lepiej poczęstować ciastem ze zdrowymi migdałami i gruszką, w którym jest bardzo niewiele cukru, a mimo to jest pyszne.
Emilko, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin ?
Przepis na migdałowe ciasto z całą gruszką
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka zmielonych migdałów
4 jajka
1/3 szklanki oleju
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 większa gruszka + odrobina oleju
Gruszkę umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć lekko przy szypułce w taki sposób, aby gruszka stabilnie stała. Bardzo delikatnie natłuścić ją olejem – chodzi o to, aby część wystająca powyżej poziomy ciasta ładnie się upiekła,a nie wysuszyła.
Mąkę przesiać razem z kakao. Dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
Jajka ubić z cukrem (najwygodniej ręcznym mikserem), a kiedy cukier będzie rozpuszczony dodać sól, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować.
Wsypać mąkę z kakao, migdałami i proszkiem do pieczenia – wszystko razem wymieszać przy pomocy łyżki.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku wstawić gruszkę ogonkiem ku górze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Przed wyjęciem z piecyka sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Uwaga: nie wkłuwać patyczka w gruszkę 😉
Upieczone ciasto można obsypać delikatnie cukrem pudrem.
Zamiast piec jedno ciasto w dużej formie, można przygotować babeczki. Gruszki należy wtedy podzielić na mniejsze cząstki i powtykać w każdą babeczkę. Z podanych proporcji wychodzi około 10 średnich babeczek.