Ryż z truskawkami i jogurtem to letnia wersja całorocznego ryżu z jabłkami. Sezon na truskawki zdecydowanie mija zbyt szybko, więc warto się spieszyć z tym pysznym daniem.
Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym to danie, jakie przygotowałam z myślą o fantastycznych dzieciakach – i oczywiście ich paniach wychowawczyniach – z zaprzyjaźnionej Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 99 im. Małego Powstańca w Warszawie. Kilka lat temu napisała do mnie pani Grażyna, jedna z wychowawczyń z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego, aby – w pewnym sensie – włączyć mnie do projektu „Opowieści pysznej treści czyli smaczne bajki na trudne chwile”. Jeśli klikniesz w link, to możesz przeczytać tę historię 🙂 I można powiedzieć, że od tego wszystko się zaczęło 😉
Od kilku miesięcy, przy pomocy pani Grażyny, mam kontakt z pewną niesamowitą grupą dzieciaków ze wspomnianej wyżej szkoły. Jakiś czas temu przygotowałam dla nich, dla każdego z osobna, proste przepisy do wykorzystania w domu. Radość jaka była po drugiej stronie była mega wzruszająca. Kiedy słyszę tę roześmianą gromadkę przez telefon to łzy wzruszenia lecą jak grochy. Za każdym razem myślę, że tak niewiele trzeba, aby sprawić komuś radość. Często zapominamy o takich prostych rzeczach, a to przecież tak bardzo ładuje nasze emocjonalne akumulatory.
Ryż z truskawkami i jogurtem dla wyjątkowych dzieciaków
Kończy się rok szkolny, a “moja grupa” kończy jednocześnie ten etap edukacji. Chciałabym jednak, aby mieli coś, co im przypomni o mnie i naszych radosnych chwilach. Przygotowałam zatem dla nich prosty przepis na ryż z truskawkami. Oprócz tego wpisu otrzymają ode mnie wydrukowany z indywidualnymi życzeniami.
Dlatego, że są tego warci.
Bo chcę dać im coś od serca.
Bo, chciałabym, aby poszli w świat odważnie i z poczuciem, że są ważni nie tylko dla swoich bliskich.
Dzieci wymagające większej uwagi i troski mają znacznie trudniej w życiu. Zbyt często spychani na boczny tor i odbijający się od obojętności i niezrozumienia. Borykający się z barierami nie tylko architektonicznymi, ale i tymi mentalnymi. Powinniśmy je dostrzegać i wspierać, dając im siłę na dalsze życie.
Nasza grupa jest ok!
To okrzyk-hasło tej niesamowitej grupy. Bardzo energetyczne, dające solidnego kopa i sprawiające, że człowiek uśmiecha się mimo woli. I to nawet wtedy, kiedy nie jest do śmiechu. I własnie dla tej grupy, która zawsze jest ok! powstał poniższy przepis. Latem w roli głównej truskawki, ale w innych porach roku można je zamienić na jabłka. Pasuje tu właściwie każdy owoc lub konfitury, dobry dżem – po prostu to, co akurat lubisz lub akurat masz pod ręką.
Przepis na ryż z truskawkami i jogurtem
Składniki:
- ryż
- truskawki
- jogurt naturalny lub owocowy
- opcjonalnie cukier, miód lub ulubiony słodzik
Ryż ugotuj w wodzie lub na mleku – tak, jak lubisz.
Truskawki wypłucz dokładnie w zimnej wodzie i odsącz na sitku.
Lekko przestudzony (lub zupełnie zimny) ryż przełóż do miseczki lub na głęboki talerz. Na ryżu poukładaj truskawki – możesz je pokroić drobno lub pozostawić w całości.
Dodaj jogurt i ewentualnie dosłodź, jeśli jesteś łasuchem 😉
Zajadaj ze smakiem i… uśmiechaj się 🙂
Możesz również rozgnieść truskawki widelcem, wymieszać z jogurtem i dopiero wtedy dodać do ryżu. Taka wersja wyjdzie również pysznie.
Kochane dzieciaki, idźcie dalszą drogą z wysoko podniesioną głową. Zarażajcie uśmiechem i otwartością, bądźcie zawsze radośni i pełni wiary w świat. Z całego serca kibicuję Wam i życzę, abyście natrafiali tylko na dobrych i wrażliwych ludzi.
Wszystkich czytelników zapraszam na facebookowy profil Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 99 im. Małego Powstańca w Warszawie. Zobaczcie sami jak niezwykła jest ta szkoła i dzieciaki do niej uczęszczajace.
Warto spróbować zapowiada się smacznie. Myślę że synek też go polubi
Takiego ryżu nie robiłam. Zapowiada się pysznie
Dzieci na pewno były zadowolone z tego dania. U mnie to jest pudding ryżowy z owocami sezonowymi. Czyli taki ryż na mleku w wersji bardziej płynnej, kremowy. Jest pysznie.
Dzieci swoje przepisy dostaną w piątek i mam nadzieję, że się im spodobają 🙂 Twój pudding ryżowy brzmi bardzo apetycznie 🙂
W taki upalny dzień jak dziś to będzie najlepszy przepis na obiad. Wspomnienie dzieciństwa 😊
Lato jest najlepszym czasem dla pysznego i lekkiego jedzenia 🙂
Właśnie kupiłam truskawek i maialm roboc tradycyjnie z makaronem 🙂 ale skoro mam taki przepis to idę robić 🙂
Dziekuje Małgosiu 🙂
Aniu, stwierdziłam, że ryż pasuje do truskawek lepiej niż makaron 😉