Proste ciasto cytrynowe z jabłkami i żurawiną pięknie pachnie i cudnie smakuje. Jest szybkie i proste do przygotowania, więc sprawdzi się wtedy, kiedy nie masz za dużo czasu.
Proste ciasto cytrynowe z jabłkami i suszoną żurawiną znalazłam na fanpage bloga Izy Kulińskiej Smaczna Pyza. Ponieważ na zdjęciach wyglądało bardzo apetycznie, następnego dnia je upiekłam. Wyszło pyszne, niezwykle delikatne i pachnące, ale wtedy nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo ciasto zniknęło w mig. Kolejne pieczenie zaplanowałam po kilku dniach i z myślą, że muszę je pokazać na blogu. Przepis Izy na to proste ciasto cytrynowe z jabłkami i żurawiną nieco zmodyfikowałam: zmniejszyłam ilość cukru, a zwiększyłam ilość skórki cytrynowej.
Niewątpliwie jest to jedno z najpyszniejszych owocowych ciast, jakie piekłam. Bardzo puszyste o delikatnej strukturze, pachnące cudownie cytryną i lekkie.
Przepis na ciasto cytrynowe z jabłkami i żurawiną
Składniki:
- 4 średnie jajka
- 100 g cukru – w oryginale 150 g
- 1 średnia cytryna – w oryginale 1/2
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 większe jabłka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju rzepakowego
- 2 szczypty drobnej soli
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do zrobienia lukru
Kuchenny przelicznik miar i wag
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Sposób wykonania prostego ciasta cytrynowego z jabłkami i żurawiną – krok po kroku
- Podane proporcje pasują na formę 24 X 24 cm, a ciasto ze zdjęcia jest upieczone w standardowej keksówce.
- Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp mąką pszenną lub bułka tartą.
- Włącz piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 170 stopni Celsjusza – u mnie grzanie góra-dół bez termoobiegu.
- Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem, zetrzyj żółtą część skórki, a po przekrojeniu wyciśnij sok.
- Żurawinę posiekaj lekko nożem – nie chodzi o to, aby ją jakoś szczególnie rozdrobnić, ale żeby nie była w całości.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i po wydrążeniu środka pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Do miseczki przełóż pokrojone jabłka i 2 łyżki soku z cytryny – resztę soku z cytryny wykorzystasz do zrobienia lukru. Wymieszaj, a następnie dodaj posiekaną żurawinę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej – ponownie wymieszaj i odstaw.
- Mąkę pszenną, sól, resztę mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Możesz tego nie robić, ale przesianie dodaje finalnie ciastu większej puszystości.
- Jajka umyj i wybij do miski, wsyp cukier i ubij razem aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta.
- Dodaj skórkę z cytryny.
- Następnie naprzemiennie dodawaj (w 2-3 partiach) mąkę oraz olej. Miksuj niezbyt intensywnie, tylko do połączenia składników.
- Na koniec dołóż owoce i wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Z pozostałego soku z cytryny zrób lukier: do miseczki z sokiem wsyp tyle cukru pudru, aby po wymieszaniu uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukruj jeszcze lekko ciepłe ciasto.
To ciasto jest przede wszystkim cytrynowe, a zapach cytryny unosi się już podczas pieczenia. Ograniczyłam cukier, ale możesz wsypać go więcej – to zależy tylko od Twojego smaku. Dodatek mąki ziemniaczanej dodaje ciastu lekkości i swoistej aksamitności.
Przepisy na ciasta z jabłkami w roli głównej – sprawdź inne
Proste ciasto jogurtowe z jabłkami w wersji XL, czyli na dużą blachę. Zastępując jogurt maślanką uzyskasz ciemniejszy kolor ciasta i lekko karmelowy smak.
To ciasto ma dość dziwną – dla niektórych – nazwę, ale jest przepyszne. Salceson, czyli czekoladowe ciasto z dużymi kawałkami jabłek, długo trzyma wilgotność. Można je upiec dzień wcześniej, a stanie się jeszcze delikatniejsze i bardziej miękkie.
Koniecznie spróbuję. Zapowiada się pyszne ciasto