Salceson, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami – proste, pyszne i sprawdzone przez lata.
Salceson, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami: przepis na to proste i pyszne ciasto mam od wielu lat i nie potrafię teraz przypomnieć sobie skąd. Znajduje się w moim bardzo starym zeszycie, do którego przepisy zaczęłam zbierać kiedy byłam nastolatka. Kartki pożółkły i można na nich znaleźć wiele śladów moich kulinarnych eksperymentów. Ponieważ wiele z tych przepisów związanych jest z konkretnymi osobami lub sytuacjami, to nie niszczę go. Nawet taki mało piękny jest dla mnie prawdziwym skarbem.
Salceson to dość dziwna nazwa dla słodkiego ciasta. Sama byłam zdziwiona, kiedy pierwszy raz ją usłyszałam. Jednak ciasto po przekrojeniu faktycznie przypomina salceson. Białe kosteczki na tle ciemnego ciasta kojarzy się wielbicielom salcesonu jednoznacznie. Ciasto jest pyszne i wilgotne, a w połączeniu z czekoladową polewą smakuje rewelacyjnie.
Przepis na salceson, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami
Składniki – ciasto upiekłam w formie 25 x 36 cm:
- 5-6 większych jabłek
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej, ok. 340 g)
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 lekko czubate łyżki kakao (o. 35 g)
- 150 g masła
Jak zrobić salceson – czekoladowe ciasto z jabłkami – krok po kroku
- Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Przekroić na pół, a potem na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne, a ćwiartki przekroić jeszcze raz wzdłuż. Każdy kawałek ponownie przekroić na 2 lub na 3 części. Kawałki nie powinny być zbyt małe.
- Pokrojone jabłka przełożyć do większej miski. Wsypać 2/3 cukru i wymieszać. Odstawić na około 30 minut, aby jabłka puściły sok, a cukier rozpuścił się. W tym czasie mieszać lub potrząsać co jakiś czas.
- Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą wymieszać razem i przesiać przez sitko do osobnej miseczki.
- W garnuszku rozpuścić masło i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką lub drobną bułką tartą. Nadmiar mąki lub bułki “wytrzepać”z formy.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Jajka wbić do miseczki. Wsypać resztę cukru i ubić razem. Jajka powinny stać się jaśniejsze, przynajmniej podwoić swoja objętość, a cukier rozpuścić się.
- Do miski z jabłkami wlać ubite jajka i przemieszać lekko. Następnie wsypać mąkę przesianą z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Wlać stopione i przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.
Jak najprościej zrobić polewę czekoladową do ciasta
2 tabliczki gorzkiej czekolady połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki. W garnku zagotować wodę w takiej ilości, aby po wstawieniu do niego miski z czekoladą, woda nie dosięgała do dna. Miska powinna całkowicie zakryć garnek, aby nie wydostawała się z niego para. Zmniejszyć ogień na minimalny. Para rozgrzeje miseczkę z czekoladą i stopi ją. Do czekolady wlać słodką śmietankę lub mleko. Na 200 g czekolady dodaję ok. 150 ml mleka lub słodkiej śmietanki. Mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia z mlekiem lub śmietanką. Polewa jest gotowa i można rozprowadzić ja po upieczonym cieście.
Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę nie tylko na polewę – wskazówki
- Czekolady nie należy roztapiać stawiając garnek na ogniu, ponieważ w taki sposób łatwo może się ona przypalić. Aby uzyskać najlepszy efekt należy czekoladę roztapiać w kąpieli wodnej.
- Do rozpuszczania używać metalowej lub szklanej miski. Przydatne są także mniejsze garnuszki idealnie przylegające do większego garnuszka.
- Czekolada powinna być jak najdrobniej połamana, wtedy szybciej i równomierniej się roztopi.
- Do roztapianej czekolady nie może dostać się woda. Należy zatem używać idealnie suchych naczyń i uważać, aby nie chlapnęła woda z kąpieli.
- Czekolada powinna roztapiać się w swoim tempie i bez mieszania.
- Biała czekolada roztapia się dłużej, więc potrzeba do niej więcej cierpliwości i czasu.
Lubisz czekoladowe ciasta? Spróbuj także poniższych – kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis
Aplikacja kuchenny przelicznik miar i wag
Masz czasami kłopot z przeliczaniem miar i wag produktów podanych w przepisie? Zapraszam Cię do wykorzystywania blogowej aplikacji przeliczającej kuchenne miary i wagi. Znajdziesz w niej większość najczęściej używanych produktów, które sprawiają problem. Gdyby czegoś brakowało, napisz do mnie.
O jakże ja zapomniałam o tym ciachu! U mnie nazywało się go piegusem! 🙂
no zobacz! pod taką nazwą go nie znałam ?
Prawdziwego salcesonu to nie zjem, ale takie pyszne ciacho to jak najbardziej 😀
a wiesz, że ja też nie bardzo za salcesonem ?
Pysznie wygląda ciasto:)
dziękuję!
Pamiętam jak takie ciasto robiła moja babcia z jabłek które zebrała na swojej działce 🙂 smak dzieciństwa 🙂
oj, to dopiero był smak!
O rety, ale zrobiłaś mi dzień takimi pysznościami. Kocham tego typu wypieki. Głównie bardziej po to, by je robić, a nie jeść. Jednak kawałki jabłek w cieście to super propozycja i bardzo chętnie niedługo wykorzystam przepis. Szczególnie, że ta polewa czekoladowa nęci, kusi i porywa 😀
Pamiętam to ciasto. Chętnie je zrobię. Jeszcze był murzynek. I o niego mnie proszą. Najpierw im zrobię salceson, bo wygląda pysznie ☺️
Wyglada pysznie, a ja nie lubię ciemnego salcesony śle
Lubię ciasto !!!
Pierwszy salceson który polubię! Zapisuję przepis. Zawsze lubiłam połączenie gruszek z czekoladą, ale jabłka też brzmią świetnie. Także mam ciasto na najbliższą niedzielę.
Bardzo lubię piec ciasta chociaż ostatnio rzadko to robię. Przepis szybki i łatwy a jabłek w domu dużo 🙂
Ooo… super :)) Uwielbiam to ciasto, jest pyszne i takie szybkie do zrobienia. Idealne, gdy w ostatniej chwili zapowiedzą się goście 🙂
Pozdrawiam, Agness:)
Gosia, dziękuję Ci, ja zupełnie o salcesonie zapomniałam, a to takie proste i smaczne ciacho. Kiedyś bardzo często gościło na moim stole, muszę do tego wrócić 🙂 Tak mi się zachciało, ze chyba będę jutro piec 🙂
Uwielbiam takie łatwe, tanie i szybkie przepisy. Powiedz mi kochana tylko w jakiej formie chodzi mi o wymiary piekłaś te ciasto, żebym wiedziała, czy te proporcje aby nie zwiększyć 😉
Taki ,salceson’ to ja rozumiem!
Piękny i pyszny. Chce się gnać do kuchni…A potem jeść i jeść!
Cudnie wygląda, pewnie wspaniale smakuje, ale czy nie mogłabyś go nazwać inaczej… Uwielbiam salceson, ale nie taki “ciasteczny”, nazwa “mięsna i słona”, a tu czekolada, ale w sumie często się zdarza. Nazwij to może jakoś tak bardziej romantycznie. Np: antyczna mozaika Jabłkowo czekoladowa? Puzzle?
Bardzo dawno nie piekłam tego ciasta, dzięki serdeczne za przypomnienie przepisu 🙂
Mam podobny przepis, tylko bez dodatku cacao. Muszę więc wypróbować w takiej wersji. Na pewno wygląda o wiele bardziej efektownie
To chyba dość uniwersalny sposób na ciacho z owocami ? ja dla odmiany spróbuję bez kakao ?
Cudowna nazwa, na pewno pyszne. Uściski.
Kochana, bardzo dziękuję! Ściskam również ?
Ależ pyszności 🙂 a ja mam parcie na słodkie od dwóch dni 🙂 i to jakie parcie. Gosiu narobilas mi smaka tym ciastem, boję się że mi zakalec wyjdzie bo takie ciasta nie są moją specjalnością 🙂