Ziemniaczana zapiekanka grzybowa z dodatkiem marchewki i jajek to idealne danie na obiad lub gorącą kolację.
Ponieważ tegoroczna jesień przyniosła prawdziwy wysyp grzybów, zapewne wielu z nas (tak jak i ja) ma spory ich zapas. Oprócz grzybów suszonych mam sporo zamrożonych surowych grzybów, nie obgotowuję ich przed mrożeniem, a to dlatego, że zamrożone na surowo nic nie tracą. Zapiekanki z ziemniakami to z reguły proste dani z kilku składników, a tym razem do ziemniaków dołożyłam marchew i grzyby uduszone z cebulą oraz jajka. Efekt okazał się rewelacyjny – powstało smaczne i sycące danie. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi zapiekanki i grzyby.
Ziemniaczana zapiekanka grzybowa – przepis
Składniki na 4 porcje:
- ok. 700 g ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 1 większa cebula
- 300-400 g grzybów świeżych lub mrożonych
- 3-4 łyżki oleju
- 4 jajka
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- natka pietruszki
Ziemniaczana zapiekanka grzybowa – jak zrobić
- Na początek uwaga: proporcje traktujcie jako wskazówkę. Jeśli lubicie więcej grzybów lub ziemniaków, to dodajcie ich więcej.
- Ziemniaki i marchew wyszorować, a następnie ugotować. Ugotowane warzywa odcedzić i zalać zimną wodą na 1-2 minuty.
- W tym czasie obrać cebulę, przekroić na pół wzdłuż, a nastepnie w poprzeczne półplasterki.
- Warzywa wyjąć z wody, wystudzić i obrać ze skóry.
- Ziemniaki pokroić w grubsze plastry, a marchewkę w nieco cieńsze.
- Przygotować grzyby: świeże oczyścić, a mrożone częściowo rozmrozić i ewentualnie oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać połowę cebuli i na większym ogniu podsmażyć ją krótko mieszając. Powinna tylko zeszklić się. Do cebuli dodać grzyby. Wymieszać z cebulą i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty. Grzyby z cebulą należy mieszać, aby nie przypaliły się.
- Po około 2 minutach zmniejszyć ogień na średni. Dusić grzyby przez ok. 20 minut pod częściowym przykryciem i mieszać często. W połowie duszenia przyprawić je solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać bułką tartą.
- Na dnie naczynia układać plastry ziemniaków, plasterki marchewki i resztę cebuli – przyprawić solą.
- Na wierzchu wyłożyć uduszone grzyby, a na grzyby wbić w różnych miejscach po 1 jajku. Jajka przyprawić solą i pieprzem.
- Zapiekankę częściowo przykryć – ja użyłam papieru do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃. Zapiekać przez około 10 minut, a następnie zdjąć przykrycie (papier lub pokrywkę) i dopiec jeszcze przez kilka minut do ulubionego stopnia ścięcia jajek.
- Zapiekankę podawać z posiekaną natką pietruszki oraz z ulubionymi dowolnymi sosami. Pysznie smakuje z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Zamiast gotowego ketchupu ze sklepu można zrobić go w domu
Oryginalny pikantny ketchup z dodatkiem marchewki i papryki – kliknij w nazwę lub obrazek, aby otworzyć przepis. Ten ketchup idealnie pasuje do zapiekanek, kanapek i jako dodatek do wędlin lub zimnego pieczonego mięsa.
Proste i szybkie zapiekanki to doskonałe dania w sytuacji, kiedy nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie.
Do przygotowania zapiekanek jako bazy można użyć warzyw, makaronu, naleśników, a nawet chleba. Poniżej znajdziesz przepisy na inne zapiekanki, które warte są przynajmniej spróbowania.
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego chleba – kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis
Zapiekanka z naleśników: naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką lub pasztetem, zapiekane z żółtym serem – kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis.
A może spróbujesz prostej, szybkiej i sycącej zapiekanki z ziemniaków, jajek i tuńczyka? Wygląda niepozornie, ale jest bardzo smaczna i świetnie nadaje się na obiad lub drugie śniadanie / lunch, które można zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis.
Zapiekanki ubóstwiam. To jest najlepsza i sprawdzona opcja na udany obiad. Wygląda obłędnie smacznie.
Paweł, częstuj się!
Mogę sobie tylko Gosiu wyobrazić jak to smakuje! Bardzo fajnie połączenie, w prostocie tkwi siła 🙂
Jak zawsze piękne zdjęcia i super przejrzysta strona <3
Tysiu, dziękuję ?
O tak! W prostocie siła! ? wszystko w domu mam, już wiem co będzie na kolację ? uwielbiam takie proste a zarazem eleganckie Dania ?
Wiolu, chyba dość podobnie postrzegamy kuchnię ?
ślinka cieknie od samego patrzenia 🙂 niby smaki jesienne ale zimą (nawet bezśnieżną) takie danie to marzenie! ciepłe, sycące i aromatyczne…biorę z dokładką! 😀
Mam problem z określeniem jaka to pora roku. Teoretycznie zima, ale praktycznie….
pyszna i ciekawa propozycja 🙂
Czy ja mogę coś takiego sobie teraz na śniadanie? Pięknie pachnie twoje danie ale niestety sam wygląd mi nie wystarczy będę musiała je odtworzyć na pewno mi nie wyjdzie tak pięknie jak Twoja ale spróbuję
Zachęcający przepis. Zapisuje ?
Kasia, możesz na śniadanie, obiad, kolację – co tylko chcesz!
Paulina, życzę smacznego ?
Pyszności Małgosiu!
wszystko co lubię jest w tym daniu. Zjadłabym już, teraz na śniadanie…
Aniu, życzę Ci smacznego ?
Znów u Ciebie gości wyśmienity przepis! Jestem niesamowicie zaskoczona! Z chęcią wypróbuję! Pozdrawiam!?
Sylwia, smacznego i dziękuję za miłe słowa ❤
Podoba mi się strona, masa pracy i serce… przepiękne zdjęcia zachęcają, by buszować , eksplorować, smakować…
Kasiu, dziękuję 🙂