Opiekana tortilla z warzywami i żółtym serem, z wierzchu chrupiące, a w środku pełna smaku.
Opiekana tortilla z warzywami i żółtym serem – pyszna i prosta przekąska, która na dodatek jest zdrowa. Od początku do końca możecie zrobić ją samodzielnie w domu lub kupić gotowe placki. Ja moją nafaszerowałam warzywami, a na brzegach ułożyłam plastry żółtego sera, który po krótkim zapieczeniu skleił brzegi placka i zapobiegł rozwinięciu i wysypaniu pysznej zawartości. Moje roladki z tortilli podałam z dwoma sosami: pierwszym jest majonezowo-pomidorowy sos z marynowanymi kaparami, a drugim śmietanowy z płatkami nieaktywnych drożdży. Te płatki odkryłam niedawno i od razu wręcz zakochałam się w nich, bo nie dość, że są bardzo zdrowe to mają fantastyczny smak. Lekko orzechowe, z delikatnym posmakiem sera są wspaniałym dodatkiem praktycznie do wszystkiego, a do dipów i sosów sprawdzają się bezkonkurencyjnie!
Opiekana tortilla z warzywami i żółtym serem – przepis
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidory – ja użyłam pomidorków koktajlowych
- marchew
- czerwona cebula
- żółty ser – użyłam salami
- świeża czerwona papryka
- placki tortilli
Opiekana tortilla z warzywami i serem – jak zrobić krok po kroku
- Sałatę lodową posiekać na niezbyt grube paseczki.
- Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
- Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć zielony ogonek wraz z gniazdem nasiennym, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w paseczki dowolnej grubości.
- Umyte i osuszone pomidory pokroić na niezbyt duże cząstki – koktajlowe wystarczy przekroić wzdłuż na pół.
- Cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube piórka, czyli przekroić na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokroić na cienkie półplasterki, również wzdłuż.
- Żółty ser pokroić w dowolnej grubości plastry lub zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Jak zwijać tortille – krok po kroku
- Na połowie placka tortilli układać wszystkie warzywa: sałatę lodową, czerwoną cebulę, marchew, paprykę i pomidory. Na drugiej połowie placka rozłożyć żółty ser.
- Placek tortilli zwinąć jak najciaśniej, zaczynając od części z warzywami.
Opiekanie roladek z tortilli
- Roladki z tortilli opiekać na grillu lub w obustronnym grillowym opiekaczu.
- Ciasno zwinięte roladki układać w mocno rozgrzanym grillowym opiekaczu. Następnie zamknąć go i delikatnie docisnąć. Roladki opiekać przez około 30-45 sekund.
- Nie powinny zbyt długo się opiekać, gdyż warzywa zaparzą się, a zależy nam na tym, alby placek tortilli lekko się przypiekł, a stopiony lekko ser “skleił” roladkę. Właśnie dlatego ser układam tylko z zewnętrznej strony placka tortilli.
Opiekana tortilla z warzywami i żółtym serem
Roladki z tortilli podawać z ulubionymi sosami na bazie jogurtu, majonezu lub śmietany, doskonale pasuje do nich także ketchup. Inną opcją jest dodanie sosu do warzyw przez zawinięciem i opieczeniem. Każdy może sam dla siebie znaleźć odpowiednie smaki i sposoby podania. Ja dzisiaj proponuję Wam dwa, proste i pyszne sosy, którymi pysznie dosmaczycie swoje roladki: jeden z sosów to pomidorowy z marynowanymi kaparami, a drugi to śmietanowy z płatkami nieaktywnych drożdży.
Przepis na sos pomidorowo-majonezowy z marynowanymi kaparami
Składniki:
- 5 łyżek majonezu
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego (można ewentualnie użyć łagodnego ketchupu)
- 3 większe ząbki czosnku
- spora szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
- 50 g drobnych kaparów marynowanych
Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić solą do smaku. Użyłam drobnych kaparów jednak można użyć także i tych większych, należy je tylko przed dodaniem posiekać na mniejsze kawałki.
Przepis na sos śmietanowy z płatkami nieaktywnych drożdży
Składniki:
- 5 lekko czubatych łyżek kwaśnej śmietany
- 3 łyżki płatków nieaktywnych drożdży
- sól do smaku
Śmietanę i płatki nieaktywnych drożdży wymieszać razem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać ponownie i przyprawić do smaku solą.
Sos z płatkami nieaktywnych drożdży ma smak serowo-orzechowy. zupełnie nie smakuje jak drożdże, bez obaw. Płatki nieaktywnych drożdży działają również delikatnie zagęszczająco.
Placki tortilli można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie w domu, nie jest to trudne. Domowe tortille można zrobić z każdego rodzaju mąki. Poniżej znajdziecie przepis na tortille pszenno-orkiszowe, smaczne i zdrowe.
Przepis na domowe placki tortilli
Składniki:
- 3/4 szklanki gorącej wody
- półtorej szklanki mąki pszennej
- mąka orkiszowa – ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Jak zrobić domowe placki tortilli – krok po kroku
- Wodę mocno podgrzać – powinna być gorąca, ale nie wrząca. Następnie przelać ją do miski.
- Do wody wsypać sól i mąkę pszenną – zagnieść, powinno wyjść dość luźne ciasto.
- Do ciasta dodać olej i zagnieść ponownie.
- Na stolnicę lub kuchenny blat przesypać mąkę orkiszową, przełożyć pszenne ciasto i wyrabiać aż do połączenia. Gęstością ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe.
- Z ciasta odkrawać niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej kurzego jajka), rozwałkowywać podsypując mąką orkiszową na grubość również zbliżoną do grubości ciasta pierogowego.
- Placki powinny być tak duże jak duża jest średnica patelni, na której będą się piekły.
- Patelnię nagrzać dość mocno i na gorącą układać rozwałkowane placki, a kiedy pieczony placek zacznie “puchnąć” należy go odwrócić i przez taki sam czas opiec z drugiej strony. UWAGA: placki pieczemy na suchej patelni, nie należy jej niczym natłuszczać.
- Upieczone placki trzymać owinięte bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały. Trzeba pamiętać, że kupowane w sklepie tortille nie wysychają tak szybko, ale to dlatego, że zawierają konserwanty.
Niebanalne pomysły na śniadania, kolacje lub przekąski między posiłkami
Szukasz oryginalnych pomysłów na śniadania, kolacje lub posiłki, które możesz zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię? Sprawdź inne moje przepisy – zerknij do zakładki Śniadania i kolacje. Tam także znajdziesz pomysły na dania z jajkami, sałatki czy przekąski – zapraszam. Może skusi Cię jedno ze słodkich śniadań, jak na przykład tosty francuskie z owocami?
i super 🙂 na imprezkę i na co dzień 🙂
Uwielbiamy tortille, dlatego często przyrządzam je w domu. To dobra opcja na lekki posiłek. Ja zazwyczaj oprócz warzyw dodaję jeszcze mięso. Bardzo podobają mi się pomysły na sosy. Muszę poszukać niezbędnych składników i spróbować takie przyrządzić. O płatkach nieaktywnych drożdży jeszcze nie słyszałam, ale z chęcią wypróbuję w mojej kuchni 🙂
Bardzo lubię takie dania 🙂
Częstuj się więc, Dorotko ?
Super pomysł na lunch do pracy, kolację czy przekąskę na imprezę 🙂
o tak, to bardzo uniwersalne danie ?
Małgosiu, zrobiłam takie roladki z Twojego przepisu w zeszłym tygodniu. Ja dałam jeszcze kawałeczki domowej, podsuszonej kiełbaski, ale resztę bardzo podobnie. Jakie to było pyszne. Zajadałam się z Grzesiem, aż uszy nam się trzęsły. Moja Gosia ma trochę inne smaki i dla niej będę jeszcze kombinować, by smakowało. Natomiast jeśli o mnie chodzi i Grzesia – to jesteśmy oczarowani. 😀
Kochana, dodatki można zawsze modyfikować pod siebie. Najważniejsze, żeby wszystkim smakowało. Buziaki dla dzieciaczków ???
Pyszna przekąska ? bardzo fajny pomysł na sos śmietanowy z dodatkiem płatków drożdżowych ?
Płatki drożdżowe odkryłam niedawno, ale od razy mnie oczarowały. Są pyszne i zdrowe.
Jak miło,że mój mąż nie widzi tych pyszności u nas średnio raz w tygodniu muszę mu zrobić takie roladki 😉
czyli Twój mąż lubi to, co dobre ?
Mniammmm….Wyborna propozycja! I ten sos. Wspaniale to skomponowałaś. Przysiadam się…
przysiadaj się i częstuj się!
Takie roladki to jako pierwsze schodzą na imprezowym stole 🙂 ja też podobne robię na zwykła kolację i też idą w zastraszajcym tępię 🙂 Małgosiu Twoje wyglądała wyśmienicie 🙂
proste dania chyba zawsze mają wzięcie ?
Też czasami robie, a kiedy nie mam co zrobić na obiad robię… takie roladki z nadzieniem do ruskich pierogów. Jedzonko dobre “klucha” mniej, a i pracy o wiele mniej przy tym no i można je przysmażyć na chrupko, jak kto lubi.
Wyglądają mega smacznie. Chyba nawet dzisiaj przygotuję takie i zaskoczę rodzinkę ☺️ A ten sosik z kaparami też skradł mi serce. Mmm… ☺️
Iwona, z “ruskim nadzieniem” nie robiłam, pora to nadrobić!
Marzenka, a spróbuj z płatkami, rewelacja!
Zapisuję przepis Małgorzato 🙂 zawsze chciałam robić własne tortille, a nie korzystać z kupnych. Smacznie wyglądają, chcę je mieć, chcę je zjeść, delektować się każdym kęsem 🙂
Wyglądają obłędnie! ? doskonałe na wieczór przy dobrym filmie i winku czy na super domówkę ? bardzo lubię takie piękne i za razem smaczne jedzonko ?
Justyna, z tortillami trochę bałaganu, bo z moim talentem to cała kuchnia w mące ? ale warto.
Wiolu, jemy przecież także oczami, prawda?
Same pyszności, roladki uwielbiam z każdym nadzieniem 😀 a i sosy kuszą niesamowicie 🙂 Koniecznie wypróbuję Twoje pomysły 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Agness, częstuj się! Rób i smakuj ??