Schab duszony w sosie cebulowo-maślanym, pyszny, esencjonalny, soczysty. Spróbuj.
Schab duszony w sosie bardzo lubię, chociaż schab wieprzowy kojarzy się najczęściej z naszymi tradycyjnymi, polskimi kotletami schabowymi, które panieruje się i smaży. A przecież można zrobić go także inaczej, jako duszone, soczyste i miękkie kotleciki w pysznym sosie. Szybko, prosto i na pewno lżej strawnie. Choć mięso ograniczam coraz bardziej, to ostatnio naszła mnie chęć na schab w sosie. Na początku myślałam o bitkach, ale i bez zbijania mięsa można zrobić kruche i pyszne kotleciki. Ważne, żeby mięso obsmażać krótko, aby nie wyschło, bo wtedy będzie nieapetyczne. Sos zrobiłam w dwóch wersjach: połowę ze słodką śmietanką, a połowę bez i obie wersje są naprawdę smaczne.
Przepis na schab duszony w sosie cebulowo-maślanym
Składniki na 4-5 porcji:
- 750 g schabu bez kości
- 2 większe cebule (ok. 200 g)
- 3-4 łyżki oleju
- 50 g masła
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- mąką do oprószenia mięsa
- 250-300 ml wody
- opcjonalnie 150 g słodkiej śmietany 30-36%
Jak zrobić schab w sosie cebulowo-maślanym – krok po kroku
- Cebule obrać i pokroić w piórka, czyli najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę w cienkie plasterki – również wzdłuż.
- Schab opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Ostrym nożem usunąć błonę, która nie udusi się tak jak mięso.
- Schab pokroić w poprzeczne plastry o grubości 1,5 – 2 cm.
- Każdy plaster przyprawić pieprzem w takiej ilości jaką lubimy najbardziej – plastrów mięsa nie zbijamy tłuczkiem.
- Przyprawione pieprzem mięso oprószyć mąką – dokładnie, ale strząsając jednocześnie nadmiar mąki.
Obróbka termiczna, czyli smażenie i duszenie polędwicy wieprzowej
- Na patelni rozgrzać olej i na mocniejszym ogniu krótko obsmażać z obu stron każdy (oprószony mąką) plaster schabu. Mięso powinno obsmażać się na tłuszczy, więc gdyby patelnia zrobiła się “sucha” wtedy dodać odrobinę oleju.
- Obsmażone kawałki przekładać do garnka.
- Kiedy wszystkie plastry schabu będą obsmażone, na patelnię przełożyć cebulę i smażyć ją aż skarmelizuje się, czyli zbrązowieje, ale należy jednak uważać, aby nie przypaliła się, gdyż sos może być gorzki.
- Do usmażonej cebuli dodać masło. Mieszając smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
- Do usmażonej cebuli dodać masło. Mieszając smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
- W tym czasie zagotować wodę.
- Cebulę przełożyć do garnka z mięsem, a na patelnię wlać wrzącą wodę. Zagotować wszystko, a następnie przelać do mięsa. Po co to robić? Aby wypłukać resztę smaku, jaki pozostaje na patelni.
- Garnek przykryć pokrywką i na niedużym ogniu dusić mięso przez około 40 minut. W połowie duszenia przyprawić solą.
- Kiedy mięso będzie miękkie, wtedy po zdjęciu z ognia opcjonalnie można wlać słodką śmietankę i wymieszać. Nie trzeba już wtedy sosu gotować.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałam puree ziemniaczane i sałatę lodową z odrobiną sosu z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu.
Dania mięsne na obiad – spróbuj także innych przepisów z bloga
[Kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis]
Jaskółcze gniazda, czyli jaja po szkocku to – najogólniej ujmując – klopsy mielone z ugotowanym na twardo jajkiem i środku.
Pikantna pieczona kaczka z pomarańczami – prosta do zrobienia, bardzo smaczna i soczysta.
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów – jeśli szukasz prostego, ale niecodziennego dania, to jest nim właśnie ta polędwica.
Kurczak w sosie orzechowym – masło orzechowe w połączeniu z kurczakiem to pyszny i pachnący pomysł.
Uwielbiam mięska z takim sosikiem. Pyszny obiadek. Zapisuje sobie przepis.
Uwielbiam takiego schaba, nauczyłam się podobnego przepisu od mojej mamy. Z tym, że ja później blenduje tą cebulę na gładki sosik. Narobiłaś mi smaku, wygląda apetycznie