Niedzielne śniadanie na słodko – gorące i chrupiące bułeczki, grillowana gruszka, ser pleśniowy i syrop klonowy. Pysznie!
Niedzielne śniadania mają to do siebie, że można je celebrować. Nigdzie człowiek nie pędzi, jest czas na spokojne delektowanie się takimi daniami, na które w ciągu zabieganego tygodnia zwyczajnie nie ma czasu czy nastroju. Wtedy także można zjeść coś, na co po prostu mamy ochotę, a nie to, co trzeba, żeby mieć siłę na cały dzień – nie uważacie? Dla mnie takim śniadaniem jest między innymi to, na co dzisiaj Was zapraszam: chrupiące pszenne tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i odrobiną syropu klonowego. To prawdziwa smakowa rozpusta!
Przepis na tosty z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i syropem klonowym
Składniki:
ciabatta lub inne pszenne bułki, ewentualnie chleb tostowy
gruszki
ser pleśniowy – u mnie z niebieską pleśnią
syrop klonowy – ewentualnie miód
Jak zrobić opiekaną ciabattę z grillowaną gruszką, pleśniowym serem i syropem klonowym – krok po kroku
Ser pokroić w średniej grubości plastry.
Gruszki opłukać i dokładnie osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne, nie obierać ze skóry.
Gruszki pokroić na niezbyt cienkie plastry.
Rozgrzać patelnię grillową lub elektryczny grill. Układać plastry gruszek i grillować je z każdej strony do ulubionego stopnia przypieczenia.
W tym czasie ciabattę przekroić w poprzek i opiec w tosterze lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190℃ na około 2-3 minuty. Lepiej jednak jest chleb opiekać w tosterze, gdyż w piekarniku mogą za bardzo wyschnąć. Można pieczywo również opiec na grillu.
Na podpieczonym pieczywie układać na przemian grillowaną gruszkę i ser pleśniowy, a następnie skropić syropem klonowym. Można także użyć płynnego miodu.
Udekorować listkami świeżej melisy – opcjonalnie. Podawać od razu po przygotowaniu.
Czas przygotowywania:
ok. 15 minut
Stopień trudności:
łatwe
Tosty, grzanki, zapiekane bułeczki – spróbuj także poniższych
[aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie]
Grzanki z twarożkiem, masłem orzechowym, miodem i szczyptą ostrej papryki
Bułeczki zapiekane z szynką i jajkiem