1,7K
Twaróg, masło orzechowe, miód i szczypta chilli – to przepis na niebanalne śniadanie.
Śniadanie nie musi być nudne – przekonuję Was o tym przy każdej okazji. Przy niewielkim wysiłku i odrobinie dobrych chęci można je tak komponować, że stają się prawdziwymi przysmakami. Moja dzisiejsza propozycja to grzanki z twarożkiem i masłem orzechowym, dosmaczone miodem i…ostrą papryką. Nie podaję ilości, gdyż każdy sam wie ile czego lubi. Ostra papryka ma tylko delikatnie podkreślić smak, a nie zdominować. Sypcie więc jej oszczędnie. Pamiętajcie też, że ostre przyprawy pobudzają trawienie, ale wcale nie musi ich być bardzo dużo.
Przepis na grzanki z twarożkiem, masłem, miodem orzechowym i chilli
Składniki:
ulubione pełnoziarniste pieczywo
masło
twaróg śmietankowy (ewentualnie tłusty lub półtłusty)
mleko
masło orzechowe
miód
ostra papryka – ja użyłam mielonych płatków
Twaróg pognieść widelcem, dodać mleko i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kawałki pieczywa posmarować cienko masłem, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni na kilka minut. Pieczywo powinno delikatnie się zrumienić, a nie intensywnie zapiec.
Gotowe grzanki smarować masłem orzechowy, a następnie nakładać twarożek. Polać miodem i posypać ostrą papryką – w ilościach takich, jak lubimy.
Lubisz tosty i grzanki?
Spróbuj także i tych
[kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis]
Tosty francuskie z owocami
Tosty z pastą czosnkową z awokado, z gruszką i pomidorami w oliwie