Tarta z bananami i bezą to przepyszne połączenie smaków kwaśnego dżemu i słodkich bananów i pianki bezowej.
Tarta z bananami i bezą to ciasto proste i dość szybkie do zrobienia. Kruche ciasto jest bardzo uniwersalne: od ciasteczek przez przekładane ciasta z kremem do tart słodkich i wytrawnych. W połączeniu z kwaskowatymi owocami, dżemami lub powidłami i słodkimi kremami lub bezami, powstają bardzo smaczne tarty. Niewątpliwie tarty dają spore pole do popisu w komponowaniu ich składników, więc dzisiaj jedna z takich “kombinowanych” tart: z bananami, kwaskowatym dżemem i bezową pianką. Jest smaczna i w zasadzie mało pracochłonna, że warto przygotować więcej kruchego ciasta i przechować je w lodówce, aby…szybko upiec tartę raz jeszcze.
Tarta z bananami i bezą – przepis
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki drobnego cukru
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło – posiekać nożem wszystko razem dość dokładnie. Na koniec dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto, żeby nie ogrzewać go zbyt długo w dłoniach. Zagniecione ciasto przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą – przy formach ceramicznych wystarczy wysmarować je masłem. Następnie ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem i ponownie schować do lodówki na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i podpiec na lekko złoty kolor.
Banany:
- 3 średnie banany
- 2-3 łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy małej cytryny
Na patelni stopić masło, dodać cukier i sok z cytryny. Banany obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry. Następnie włożyć je na patelnię, przesmażyć krótko, żeby banany tylko zeszkliły się i odstawić z ognia.
Pianka bezowa:
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- kwaskowaty dżem
Przygotowanie tarty
- Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec, ciągle ubijając, dodać mąkę ziemniaczaną.
- Upieczone ciasto przesmarować kilkoma łyżkami dobrego, lekko kwaskowatego dżemu – ja użyłam domowego dżemu z pigwy.
- Na dżemie ułożyć banany, a na bananach ubite na sztywno białka.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 30 minut – beza powinna zarumienić się, może w niektórych miejscach lekko pękać.
- Upieczone pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do lekkiego przestudzenia.
Tarty to proste, ale bardzo smaczne ciasta
Sprawdź także inne moje przepisy na tarty słodkie lub wytrawne – kliknij w podświetloną nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć stronę z przepisem.
Wytrawna tarta z bobem i serem feta – wytrawna, doskonała na obiad lub ciepłą kolację.
Słodka waniliowa tarta z gruszkami – idealna dla łasuchów, którzy lubią bardzo słodkie wypieki.
Wytrawna tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem – aromatyczna, oryginalna i smaczna – doskonała na wytrawny podwieczorek.
Na koniec jedna z najpyszniejszych słodkich tart: kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą. Bezsprzecznie jest to moja faworytka wśród tego typu ciast. Oczywiście rabarbar jest dostępny przez niewielką część roku, ale można zrobić jego zapas mrożąc lub pasteryzując mus w słoiczkach – na jesienne i zimowe ciasta będzie jak znalazł.