1,7K
W tym roku sezon na bób trwa wyjątkowo długo. Najczęściej jemu go ugotowanego z dodatkiem odrobiny masła. Czasami jednak chce się odmiany, więc przygotowałam taką wytrawną tartę. Miała to być tylko przekąska, ale w efekcie wyszło bardzo sycące danie. Możecie je podać na obiad lub wczesną kolację. Ci, którzy nie lubią pikantnych smaków, mogą zrezygnować z dodatku ostrej papryczki. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora tarta i jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to jest pyszna także po schłodzeniu w lodówce.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
120 g masła
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
Żółtka roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Formę do tarty natłuścić i obsypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy, zawijając lekko brzegi ku górze. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 10 minut.
farsz:
500 g bobu
4 jajka
100 ml kwaśnej dobrej śmietany
200 ml greckiego jogurtu
150 g sera typu feta
1 mała ostra papryczka
3 większe ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Bób przepłukać i obgotować przez około 10 minut. Nie solić wody. Odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek.
Jajka roztrzepać z jogurtem i śmietaną – przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę, bób, pokruszony ser i pietruszkę. Wszystko razem wymieszać. Całość wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Upieczona tarta powinna mieć lekko zrumienioną górę.