Frużelina porzeczkowo bananowa wygląda niepozornie, w smaku jednak jest przepyszna. Sprawdź jak szybko możesz ją zrobić.
Frużelina porzeczkowo bananowa nie ma oszałamiającego koloru, jednak jest pyszna. Przenikają się w niej dwa smaku: słodycz bananów i kwaskowatość porzeczek. Można ją prosto i szybko zrobić, a potem zapasteryzować w słoikach. Frużelina porzeczkowo bananowa pasuje do ciast, deserów, placuszków czy pankejków. Również ze świeżym pieczywem jest przepyszna. Ponieważ nie tak łatwo kupić białe porzeczki, poniższy przepis można wykorzystać także z porzeczkami czerwonymi, wtedy jednak frużelina nabierze czerwonego koloru.
Frużelina porzeczkowo bananowa – przepis
- 500 g białych porzeczek
- 3 średnie banany
- 1/2 szklanki cukru
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Jak zrobić frużelinę porzeczkowo bananową
- Porzeczki opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Poobrywać z szypułek.
- Banany obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- W garnku zagotować wodę z cukrem.
- Dodać porzeczki i na minimalnym ogniu gotować przez 3-4 minuty.
- Następnie dodać banany i gotować jeszcze przez około 1 minutę.
- W niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i mieszając wlać do owoców. Gotować chwilę, aż całość lekko zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i wsypać żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. NIE GOTOWAĆ JUŻ.
- Gorącą frużelinę przelewać do wyparzonych słoiczków, a słoiczki natychmiast zamykać i ustawiać do góry dnem aż do wystygnięcia.
- *Z podanych proporcji wychodzi około 4-5 słoiczków od dżemu.
Frużelinę zrobisz ze wszystkich owoców
Spróbuj frużeliny wiśniowej i deseru, z jakim można ją połączyć – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Frużelina wiśniowa, rewelacyjna jest do wykańczania ciast. Wystarczy rozprowadzić ją, kiedy będzie lekko ciepła (niewiele cieplejsza niż w temperaturze pokojowej), a po zastygnięciu i schłodzeniu stworzy stabilną powłokę.
Domowa frużelina jest świetnym uzupełnieniem deserów, na przykład na bazie naturalnego jogurtu. Sprawdź jak smakuje fantazyjny deser jogurtowy z wiśniową frużeliną. Dlaczego fantazyjny – sprawdź otwierając przepis.