Domowa frużelina wiśniowa – pyszny dodatek do deserów, ciast i świeżego pieczywa. Sprawdź jak szybko i łatwo możesz ją zrobić.
Domowa frużelina wiśniowa jest pyszna! To rewelacyjny domowy dżem o smaku, jakiego nie znajdziecie w żadnym sklepowym słoiczku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i przede wszystkim nie zabiera dużo czasu. (W przypadku wiśni najdłużej trwa drylowanie.) Frużelina nadaje się do deserów, przekładania ciast i na kanapki jako zwykły dżem. Idealna jest do wykańczania ciast, gdyż rozprowadzona delikatnie ciepła, po zastygnięciu tworzy stabilną powłokę Wygląda też bardzo dekoracyjnie. W poniższym przepisie ilość cukru podałam orientacyjnie. Jeśli wolicie mniej słodkie smaki, wtedy zmniejszcie tę ilość.
Przepis na domową frużelinę wiśniową
Składniki:
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Jak zrobić domową frużelinę wiśniową – krok po kroku
- Wiśnie opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Następnie wydrylować, czyli usunąć z nich pestki.
- Wydrylowane wiśnie razem z powstałym sokiem przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przemieszać i odstawić na przynajmniej pół godziny – powinny puścić sporo soku.
- Słoiki i nakrętki dokładnie umyć.
- Garnek z wiśniami postawić na niezbyt dużym ogniu i gotować przez około 5 minut.
- W tym czasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody oraz wyparzyć umyte wcześniej słoiczki i nakrętki.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody – tylko tyle, aby dało się rozmieszać. Wlać do gotujących się wiśni i mieszając doprowadzić do zgęstnienia.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać dokładnie.
- Gotową i wrzącą frużelinę nakładać do wyparzonych (i gorących) słoiczków. Słoiczki natychmiast zakręcać i ustawiać do góry dnem do wystudzenia.
- Frużeliny z dodatkiem żelatyny nie gotuje się już, gdyż żelatyna traci wtedy swoje żelujące właściwości.
- Z podanych składników wyszły mi trzy niewielkie słoiczki od dżemu (takie na około 200 g).
Domową frużelinę wiśniową, jak i każdą inną, można połączyć z deserami takimi jak budynie, kaszki, owsianki czy naturalne jogurty. Na blogu jest przepis, a raczej sposób na taki smaczny i zdrowy deser. Spróbuj jak smakuje fantazyjny deser, czyli jogurt naturalny z domową frużeliną wiśniową.