Crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy Gessler – pyszny, delikatny mus wątróbkowy o wyrazistym smaku na grzankach. Sprawdź jaka to smaczna przekąska.
Crostini z musem z wątróbek Magdy Gessler to doskonała przekąska i sposób na kanapki podane nieco inaczej. Kanapki są w Polsce bardzo popularne i zdecydowana większość z nas rano sięga po tradycyjny chleb z… Jednak nie tylko Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast do crostini pieczywo białe.
Zapraszam Was dzisiaj na crostini z musem z wątróbek. Dlaczego mus, a nie pasztet? Ano dlatego, że jest bardzo lekki w swojej konsystencji i znacznie delikatniejszy od pasztetu, który z reguły jest dość ciężki i zbity. Mus z wątróbek widziałam w jednym z odcinków “Kuchennych rewolucji” z Magdą Gessler i zaintrygował mnie. Kiedy go przygotowałam, to mile zaskoczył mnie smakiem i właśnie swoją lekką konsystencją. Postanowiłam pokazać go Wam, bo jest prosty i szybki, a takich właśnie potraw u mnie szukacie, prawda? ?
Przepis na crostini z musem z wątróbek według Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g wątróbek (użyłam kurzych)
- 1 większa cebula lub 2 średnie
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- tymianek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi)
- mąka do prószenia wątróbek
- 3 jajka
- 10-20 g koniaku (ja użyłam whisky)
dodatkowo:
- białe pieczywo
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie czosnek do natarcia grzanki
Jak zrobić crostini z musem z wątróbek Magdy Gessler
- Wątróbki opłukać, osuszyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych błonek, oprószyć mąką.
- Masło rozgrzać na patelni i na średnim ogniu partiami obsmażyć wątróbki. Nie wkładać wszystkich od razu bo nie obsmażą się, a ugotują.
- Obsmażone wątróbki przekładać do oddzielnego naczynia, a kiedy wszystkie będą już obsmażone, na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
- Krótko podsmażyć, dołożyć obsmażone wątróbki, podlać wodą i całość udusić do miękkości.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
Wątróbkę wraz jajkami zmielić dwukrotnie przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Powinna wyjść gładka masa. - Wszystko doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem.
- Wlać koniak lub whisky i dobrze wymieszać.
- Kawałki pieczywa posmarować oliwą i opiec lekko na grillowej patelni, w opiekaczu lub w piekarniku. Natrzeć czosnkiem i nakładać mus z wątróbek. Posypywać obficie zieloną pietruszką i…gotowe!
Lubisz grzanki, tosty, kanapki na ciepło?
Sprawdź inne blogowe sposoby na chrupiące, gorące kawałki pieczywa z dodatkami.
Bruschetta caponata, czyli chrupiące grzanki z bakłażanem – doskonały przepis na kolejną włoską kanapkę na gorąco. Caponata to duszony bakłażan z pomidorami, czosnkiem i cebulą – coś w rodzaju lekkiego i aromatycznego bigosu.
Bruschetta z pomidorową salsą – opiekany kawałek pieczywa z aromatyczną sałatką pomidorową. Danie idealne na letnie upały lub prostą przekąskę przed głównym posiłkiem.
U nas wątróbkę jada się dość często. Moja Mama robi najlepsze folie gras na świecie. Chętnie sprawdzę i ten przepis. Wygląda bardzo apetycznie.
Bardzo lubię wątróbkę, ale rzadko jadam. Pieczywa obecnie w ogóle nie jem, ale taki mus chętnie bym zrobiła. Nawet by podać z odrobiną chleba czy zjeść z czymś innym. Dziękuję za przepis, z pewnością się zainspiruję 😀
Nie przepadam za wątrupka. Niestety mam traumę z dzieciństwa i nie umiem się do niej przekonać. Ale Twoje danie wygląda mega apetycznie
Małgosiu ale narobiłaś mi apetytu 🙂 to musi być bardzo smaczne, bo eyglada bardzo apetycznie 🙂
Nke wiem kiedy zrobie sobie takie cudeńko bo wątróbki niestety nie ma w Norwegii. Tu nie można jej kupić bo Norwegowie tego nke jedzą…
Kanapki wyglądają na mega smaczne. Przepis warto wypróbować.
Wątróbka to pyszny temat. Bardzo mi się Twoje grzanki podobają, dawno nie jadłam. Często podaję taki mus i robię też pasztet z wątróbek. Mnie najbardziej odpowiada wątróbka w wersji mojej babci w typie francuskim, Ale ciekawi mnie też jak smakuje z jajkami.
Nigdy nie jadłam musu z wątróbek, jeszcze z jajkami. Lubię wątróbki, więc to musi być pyszne. Lubię pasztet.
Ale smakowitości zaserwowałaś 🙂
Znakomity przepis, który koniecznie wykorzystam.
Kocham takie rzeczy i nic na to nie poradzę. Zdjęcia są bardzo smakowite i dlatego wyobrażam sobie jak smakowita musi być taka grzanka. Magda Gessler pomimo wszystko to dla mnie fajna babka i wbrew pozorom zna się na tym co robi ….korzystałam z wielu jej przepisów tych najprostszych i tych bardzo skomplikowanych i mowy nie ma żeby coś nie pykło!
Fiu, fiu aż się zrobiłam głodna, a miałam już nie podjadać 🙂 Bardzo lubię wątróbkę a w takiej postaci jeszcze nie jadłam, także bardzo chętnie skorzystam z Twojej inspiracji 🙂
To jest pyszne! Wiem bo robiłam, robiłam też taki pasztet, wszystko tak samo, ale bez jajek a z polową kostki stopionego masła i do lodówki, PYCHOTA!
Iwonko, spróbuj z jajkami 🙂 Polecam Ci 🙂