1,8K
Sezon na wiśnie w pełni, więc wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przyszedł czas na pyszny wiśniowy chłodnik. Zupa idealna podczas letnich upałów, zwłaszcza dla łasuchów. Aby ją wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku emulgatorów czy mleka w proszku.
Ten chłodnik najlepiej jest przygotować na kilka godzin przed jedzeniem, aby nasiona chia dobrze namokły i zagęściły sok.
Składniki na 2-3 porcje:
350 g wydrylowanych wiśni
1 łyżka cukru
3 łyżki nasion chia
300 g naturalnego jogurtu
Wiśnie zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Bezpośrednio przed jedzeniem do wiśni dodać naturalny jogurt i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Można podawać samodzielnie lub z dodatkiem na przykład maślanych klusek kładzionych. (Niestety nie ma ich na zdjęciach. )
Składniki:
50 g miękkiego masła
szczypta soli
około 6-8 łyżek mąki
Masło utrzeć z mąką i solą na gładko. Dodać jajka i dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski.
W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą.