Smażona cukinia po koreańsku, z papryką, czosnkiem i dużą ilością sezamowego aromatu.
Smażona cukinia po koreańsku to moja własna interpretacja przepisu na ogórki, które pokazała Wiola Błazucka na swoim kanale Pierogi z Kimchi. Jestem wielką fanką Wioli i przyznam się, że to jeden z kilku (tylko) kanałów, który oglądam regularnie. Ogórki Wioli zrobiłam i zakochałam się w nich, jednak kiedy wpadła mi w ręce większa ilość cukinii zamieniłam je na nią.
Jest to danie przede wszystkim dla tych, którzy lubią orientalne smaki i aromaty. Ja jestem ich umiarkowaną fanką, ale musze przyznać, że to danie robię dość często. W związku z tym postanowiłam podzielić się tym przepisem na blogu. I, jak często u mnie, zastrzegam: nie ma potrzeby sztywno trzymać się proporcji.
Na skróty

Smażona cukinia po koreańsku – przepis
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
- sól
- opcjonalnie dla lubiących ostre smaki suszone płatki chili
- sezam – garść lub więcej
Sposób wykonania
Cukinię umyj, osusz, odetnij końcówki. Przekrój ją wzdłuż i łyżeczką wydrąż środek z pestkami. Następnie pokrój w plasterki.
Wskazówka: nie musisz wydrążać środka cukinii jeśli jest ona młoda, a pesteczki bardzo drobne. Pamiętaj jednak, że środek gromadzi więcej wody, więc warto go usunąć, aby kawałki cukinii były sprężyste i nie ugotowały się, a podsmażyły.
Pokrojoną cukinię przełóż do miski i wsyp płaską łyżkę soli – wszystko razem wymieszaj i odstaw. Cukinia powinna puścić sok i zmięknąć.
W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami.
Sezam przesyp na suchą patelnię i upraż na delikatnie złoty kolor. Mieszaj go w tym czasie lub potrząsaj patelnią, aby nie przypalił się. Uprażony zdejmij z patelni i pozostaw do wystygnięcia, a kiedy będzie już chłodny, połowę z niego zmiksuj blenderem lub w młynku.
Wskazówki
- Nie podaję dokładnej ilości sezamu, gdyż finalnie zależy to od Twoich upodobań. Ja do takiej ilości cukinii używam 2 lekko czubate łyżki.
- Możesz pominąć rozdrabnianie prażonego sezamu, jednak taki zmielony ma więcej aromatu.
Paprykę przekrój, usuń ogonek i pestki – dokładnie ją wypłucz pod wodą i osusz. Pokrój ją w niezbyt grube paseczki.
Czosnek obierz i posiekaj drobniutko.
Cebulę dymkę wypłucz, osusz i pokrój w poprzek na średniej wielkości plasterki.
Kiedy cukinia już zmięknie pod wpływem soli, odciśnij ją dobrze z nadmiaru wody. Jest to dość ważne, bo na patelni ma się ona podsmażyć, a nie udusić.
Na głębszej patelni lub w garnku z grubszym dnem rozgrzej olej rzepakowy i włóż odciśnięte z wody kawałki cukinii. Na większym ogniu mieszając podsmażaj ją przez około 1 minutę.
Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i również mieszając nadal podsmażaj wszystko razem przez kolejną 1 minutę.
Następnie dodaj olej sezamowy, czosnek, zmielony sezam oraz cebulę dymkę. Wszystko wymieszaj dokładnie, zmniejsz nieco ogień i podsmażaj przez około 2 minuty – oczywiście mieszając.
Patelnię zdejmij z ognia i ewentualnie dopraw całość solą. Na koniec wsyp resztę sezamu (tego w całości) i ewentualnie płatki chili, które dodadzą ostrości.
Wskazówka: amatorzy sezamowego aromatu mogą dodać więcej oleju sezamowego i uprażonego sezamu.

Dania z cukinią w roli głównej
Cukinia jest bardzo wdzięcznym produktem i nadaje się do wielu dań. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, gdyż to doskonała baza do dań słodkich, wytrawnych, sałatek, a nawet wypieków. Na moim blogu znajdziesz przynajmniej kilka przepisów i sposobów wykorzystania cukinii.
Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem, cukinią i serem – proste, szybkie i sycące danie.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami to z kolei doskonała propozycja dla tych, którzy unikają jedzenia mięsa.

…a może masz chęć na zupę z cukinią w roli głównej? Zupa z cukinii pachnąca tymiankiem może zaskoczyć zarówno smakiem, jak i pięknym aromatem.

…a na deser proponuje bardzo orzeźwiający i lekki dżem z cukinii z miętą. Można go dodawać do deserów, ciast, ciasteczek, a także po prostu jeść łyżką 😉
