1,6K
Czy zauważyliście, że od dobrych kilku lat nie ma w naszym klimacie wiosny? Jest zima, która powoli odpuszcza, potem robi się szaro, ponuro i byle jak. I nagle pojawiają się stosunkowo wysokie temperatury, będące zapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła.
Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy na zimno, te na bazie jogurtów czy śmietany, także smacznie harmonizują. Sami spróbujcie ?
Składniki:
4 cukinie – moje miały wagę około 1,5 kg
100 g pora (około 20-25 cm średniej grubości)
4 większe ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
200 g kaszy jaglanej
200 g marchwi
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki musztardy francuskiej
20-30 g masła
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić?
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Pora pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać drobno. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
Na głębszej patelni (lub garnku z grubszym dnem) rozgrzać oliwę. Dodać por i zeszklić. Następnie dodać marchew i czosnek – wszystko razem podsmażyć krótko – nie powinno zbrązowieć. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia.
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodać podduszone warzywa, sól, pieprz, musztardę i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać.
Z cukinii ściąć “kapelusz”. Przy pomocy łyżki wydrążyć środek. Nałożyć do środka farsz z kaszy i warzyw. Docisnąć lekko i przykryć ściętym wierzchem.
Formę do zapiekania natłuścić lekko oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć.
Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu.
Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków ?
Smacznego! ?
Lubię dania z kaszą jaglana a tutaj widzę jeszcze jedno z moich ulubionych warzyw. Świetny zestaw obiadowy. Z pewnością wyprobuje ale raczej moja cukinia będzie miała typowo podłużny kształt.
Szczerze, jeszcze takiej cukinii nie jadłam. Jak już to wiesz marynowaną . Mam ochotę spróbować ją w takiej wersji. Może smakować wybornie, szczególnie tak podana już kusi do tego stopnia, ze w brzuchu burczy 😉
Cukinia okej, ale ta zupka na końcu podbiła moje serce! 😀
Cukinię faszerowaną robię często I bardzo lubię. Najczęściej z farszem mięsnym, ale Twoja propozycja bardzo ciekawa. No I ta zupka, wygląda pysznie ?
Cukinia jest na tyle jałowym warzywem ze świetnie komponuje się z wyraźnymi dodatkami, fajnym farszem.
Często robie cukinię faszerowaną. Móje koleżanki z Kurdystanu serwują nam w pracy robione według ich przepisów… Boze jakie one są dobre 🙂 żalu że nie mam tu takiej cukinii tylko tą zwykłą podłużną… też dobra tylko ta Twoja ładniej wyglada na talerzu 🙂
Pyszne. Na wiosenny detoks idealne. To częstuję się…
Nigdy nie jadłam tak przyrządzonej cukinii.
Bardzo ciekawy przepis. Dodatek warzyw i kaszy jest znakomitym pomysłem.
Ja z przyjemnością wypróbuję.
Do tego widok przyjemny dla oka 🙂
Smaczności prezentujesz tu Kochana. Ja jem oczami i te cukinie w Twoim wykonaniu bardzo pozytywnie na mnie działają. Świetny pomysł na bezmięsne danie, a tych zawsze jakoś mi brakuje 🙂 tylko gdzie ja dostanę takie piękne cukinie? 🙂