Chałka słodki chlebek drożdżowy, bardzo puszysty i delikatny, wyrastający przez noc – ze słonecznikiem i migdałami. Jest pyszny!
Chałka słodki chlebek drożdżowy wyrastajacy na zimno w nocy – pokazywałam go jakiś czas temu na blogowym facebooku. Spotkał się ze sporym zainteresowaniem i kilkoro z Was prosiło o przepis w prywatnych wiadomościach. Na blogu miał pojawić się szybciej, ale życie realne wygrało z wirtualnym i jest dopiero dzisiaj. Ten chlebek jest delikatnie słodki i smakuje bardzo podobnie jak chałka. Nie zakręcałam go na kształt chałki i nie obsypywałam kruszonką. Bez niej smakuje i tak bardzo smacznie. Ciasto do wyrośnięcia pozostawiłam w lodówce na kilkanaście godzin. Dzięki temu chlebek stał się równomiernie wyrośnięty i zyskał na lekkości. Nawet po zjedzeniu go przed całkowitym wystudzeniem, nie odczuwało się ciężkości i pełności. Nie trzeba go także długo wyrabiać. Polecam go Wam ?
Przepis na chałkę – słodki chlebek drożdżowy wyrastający na zimno w nocy
- 450 g mąki typ 450
- 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
- 1/3 posiekanych migdałów – ja użyłam pokruszonych płatków migdałowych
- 4 g suchych drożdży
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
Jak zrobić chałkę wyrastającą w nocy na zimno – krok po kroku
- Słonecznik i rozdrobnione migdały podprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu. Przestudzić.
- Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier i wystudzony słonecznik z migdałami. Wymieszać lekko.
- Mleko lekko podgrzać, masło stopić.
- Jajka roztrzepać.
- Mleko, masło i jajka wlać do suchych składników i wyrobić na gładką, odchodzącą od ścianek naczynia i rąk, masę.
- Ciasto w naczyniu owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed pieczeniem wyjąć ciasto na 1-2 godziny. Powinno ogrzać się do temperatury zbliżonej do pokojowej.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić ciasto.
- Piec około 45-50 minut. Ciasto powinno podrosnąć i ładnie zrumienić się.
- Po upieczeniu pozostawić w formie przez około 10-15 minut, a następnie z niej wyjąć.
- Przed pieczeniem można chlebek obsypać kruszonką, ale nie jest to konieczne.
Wspaniale smakuje z zimnym masłem, ale także i bez niczego. Podawać jako słodkie śniadanie lub deser.
*Do pieczenia użyłam formy keksówki o wymiarach 12cm X 26 cm.

Spróbuj także…
Jeśli lubisz ciasto drożdżowe wytrawne, to polecam przepis na chlebek drożdżowy pieczony razem z serem – pyszny, delikatny, z tostowego ciasta.
Blogowa aplikacja kuchenny przelicznik miar i wag – wypróbuj jeśli masz problem z miarami podanymi w przepisach.