Ciasto drożdżowe z serem i lukrem – pyszne, proste i szybkie.
Ciasto drożdżowe z serem i lukrem to w zasadzie klasyka, którą każdy robi troszkę po swojemu. Ponieważ mój nowy piekarnik w mojej nowej kuchni nie przestaje mnie zachwycać, piekę z radością. I choć poprzednio miałam także elektryczny, który przy porównaniu do poprzedniego gazowego był bardzo dobry. to ten obecny jest rewelacyjny. Dlatego rzuciłam się w wir pieczenia wszystkiego, co da się upiec. Ciasta wychodzą bezkonkurencyjnie: piekarnik piecze równomiernie i tak, jakbym sobie tego życzyła.
Na początku rozgryzienie panelu sterowania piekarnikiem było niezłą zabawą, ale kiedy wszystko wreszcie pojęłam, to współpracuje się nam bez zarzutu ? Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które miało być wieńcem, ale przełożyłam je do tortownicy i wyrosło pięknie. Możecie jednak upiec je na płaskiej blasze, pozostawiając wolny środek. Tak czy inaczej ciacho jest przepyszne ?
Przepis na ciasto drożdżowe z waniliowym serem
Składniki ciasta:
- 375 g mąki pszennej (użyłam typ 450)
- 125 ml mleka
- 35 g drożdży
- 70 g cukru
- 75 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki masy serowej:
- 400 g półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 3 łyżki cukru waniliowego
Jak zrobić ciasto drożdżowe z serem i lukrem
Na początku należy przygotować masę serową:
Twaróg rozetrzeć z cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną. Masa nie powinna zbyt rzadka, powinna dać się potem rozsmarować na cieście. Odstawić ją, ale nie chować do lodówki. Powinna mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
- Mleko podgrzać lekko. Powinno być dobrze ciepłe, ale nie gorące. Mąkę przesiać, a masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.
- Przygotować rozczyn: drożdże przełożyć do miski i rozetrzeć z połową cukru aż staną się płynne. Dodać mleko i 3-4 łyżki przesianej mąki. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka-kilkanaście minut do podrośnięcia.
- Do rozczynu dodać resztę cukru, mąkę, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajko i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, przykryć je czysta ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zbić je dłonią i zagniatać przez około 3-4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz nie kleić się do ścianek miski. Przykryć je i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm, na stolnicy podsypanej lekko mąką. Na ciasto rozłożyć równomiernie masę serową. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon. Rulon ostrym nożem przeciąć wzdłuż, a następnie dwa końce skręcić zakładając jeden na drugi – rozciętą częścią ku górze. Taki “warkocz” zwinąć w ślimak i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto, przy pomocy pędzelka, posmarować obficie lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kilkanaście minut, aby podrosło. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni. Ja korzystam z funkcji termoobiegu przy dwóch włączonych grzałkach – góra i dół. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, wtedy temperaturę podwyższyć do 180 stopni.
- Piec przez około 45 minut. Powinno równomiernie wyrosnąć i lekko zrumienić się. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić na kratce do wystudzenia. Po wystudzeniu polukrować.
- *Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 25 cm.
Jak przygotować lukier cytrynowy?
Kilka łyżek cukru pudru (w zależności jak bardzo lubicie polukrowane ciasto) rozetrzeć na gładko ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Nie podaje proporcji, gdyż jedni lubią bardziej gęsty, żeby zastygał od razu na cieście, a inni wolą rzadszy.
Dokładny opis jak zawinąć wieniec drożdżowy znajdziecie przy przepisie na najpyszniejszy cynamonowy wieniec drożdżowy. Jeśli ktoś lubi cynamon, to ten wieniec na pewno mu zasmakuje. Dodatek masła nadaje wyjątkowej delikatności i jednocześnie kruchości.
Sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe
Wypróbuj inne moje sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe. Jeśli jednak boisz się ciasta drożdżowego i płata Ci ono figle, nie zniechęcaj się. Warto próbować do skutku. Wystarczy kilka prostych zasad i na pewno zacznie wychodzić rewelacyjnie. Zapraszam do wpisu o pieczeniu ciasta drożdżowego.
Blogowy przelicznik miar i wag kuchennych
Nie wiesz jak przeliczyć podane składniki na miary, których używasz? Skorzystaj z mojej blogowej aplikacji, która Ci w tym pomoże. Kliknij w podświetloną nazwę lub obrazek.
Wszystko co pyszne w jednym cieście to musi być super w smaku. No może po za miętą na górze ale pozostałe połączenie genialne. Bardzo dziękuję za ten przepis. biorę się do próby.
Spokojnie, mięta tylko do dekoracji 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂